Творци от България и Румъния се събират в Албена

Добрич Лайф

11-10-2015, 10:13

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Във фестивала "Усмивки на брега"

Деветнадесет творчески състава са заявили участие във Фестивала “Усмивки на брега”, организиран от Международната фестивална програма “Приятели на България”.

На 16 и 17 октомври, на сцената на Театър – вариете “Албена”, те ще се представят пред жури в състав: Мари Агасян – вокален педагог, Николай Манев – хореограф, преподавател СОУ “Св. Климент Охридски” - Добрич и Иван Мандев – директор на Драматичен театър “Йордан Йовков”.

Второ основно училище “Н. Й. Вапцаров” - Варна ще защити за пореден път получените награди от предходни конкурси на “Приятели на България” за развитие на извънкласните дейности, с участие на Духовия си оркестър, Мажоретния състав и Детски танцов състав “Варненче”.

С мажоретен и танцов състав ще се представи и Шабла. Мажоретките от Общинския детски комплекс в черноморския град и децата от танцов състав “Бърборино” при Народно читалище “Зора 1894” готвят атрактивна програма.

От Смолян, за участие в празника, организиран съвместно с Местната инициативна рибарска група „Шабла – Балчик – Каварна”, ще пристигне Танцов състав “Родопчанче”.

С класически и модерни танци ще участват представителите на Общинския детски комплекс – Варна, а възпитаниците на Доротея Бальовска от Тутракан ще се състезават в категория музика с талантливи вокални изпълнители от Варна и Русе.

“Истината за Рибаря и Златната рибка” ще бъде представена от младите варненски театрали от “Сцена Арт Студио”.

Във Фестивала ще се включат и фолклорни групи от Културния дом на гр. Мангалия, Румъния.

За празничното настроение ще допринесат и специално нарисуваните картини на тема “Рибарска сполука” от Школата по изобразителни и приложни изкуства към ОДК “Малкият принц” в Тервел.

Всички участници и гости на Фестивала “Усмивки на брега” ще имат възможност да видят и чуят автентични добруджански танци и песни. Народният хор “Добруджански гласове” и Танцовият състав “Стари добруджанци” при Народно читалище “Просвета 1900”, с. Соколово, община Балчик ще претворят местните традиции и ще ги предадат на останалите млади участници в най-чистия им вид.

Фестивалът “Усмивки на брега” се реализира с безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма за развитие на Сектор „Рибарство” на Република България, финансирана от Европейски фонд за рибарство 2007 г. – 2013 г. и държавния бюджет на Република България.