Джихадистите молят Аллах в интернет за повече жертви от турските атентати

Свят

11-10-2015, 11:33

Снимка:

©Getty Images

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Най-малко 95 са жертвите на двойния самоубийствен атентат в Анкара

Мъж и жена са се самовзривили на мирното шествие в Анкара

Джихадистите от "Ислямска държава" приветстваха зловещия атентат в турската столица Анкара, при който загинаха 95 души, а над 200 бяха ранени по време на мирно шествие. Екстремистите използваха социалните мрежи, за да се помолят на Аллах за увеличаване на броя на жертвите, описани като "неверници комунисти". Реакцията предизвика вълна от възмущение, съобщава уебкафе.бг.


Междувременно разследващите в Анкара установиха, че атентаторите-камикадзета са двама души - мъж и жена. Смята се, че телата им са разкъсани от взривовете и идентифицирането на самоличността им ще е много сложно.


Очевидци са забелязали жена да влиза в една от тоалетните в сградата на централната гара в столицата. Тя се забавила в кабинката подозрително дълго, а когато излязла, била опасана с бомби и се отправила към хората на митинга, разказват те.


Двете експлозии разтърсиха оживения район на централната гара в Анкара, където се е провеждал граждански митинг за прекратяване на конфликта между държавата и бойците от кюрдската ПКК, актимизиран опасно през последните седмици.


Засега няма съобщения някоя от терористичните групировки да е поела отговорността за атентата, определен като най-кървавия инцидент и масово убийство в съвременна Турция.


Информационните агенции съобщават за 11 загинали участници, членове на младежкото крило на най-голямата опозиционна Народно-републиканска партия, сред тях има и имена на момичета. 48 души продължават да бъдат в болница в много тежко състояние.


Селяхатин Демирташ, един от водачите на основната кюрдска партия - Демократична партия на народите, обвини правителството индиректно за трагедията. Световните лидери, сред които Барак Обама и Владимир Путин, както и българският президент Плевнелиев изразиха съболезнования пред турските власти и призоваха за запазване на единството на Турция.