Предлагат плода на дълголетието на фермерския пазар

Животът

11-10-2015, 14:21

Снимка:

pixabay.com

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

В Бургас годжи бери ще бъде изложен от производител от Ахелой

Една от тайните на азиатското дълголетие – годжи бери, ще бъде изложена на станалия традиционен за Бургас фермерски пазар за натурална и екологично чиста продукция, съобщиха от Общината. Днес той ще се проведе отново от 13.00 до 17.00 часа на Славейковото пазарче. Целта е да се насърчават директните продажби на натурална и биологична продукция, да се информират гражданите за екологичното земеделие, да се изгради доверие към земеделците, към дребните производители.

 Годжи бери расте в Тибетските Хималаи. Още в древен Китай плодът е високо ценено и употребявано в традиционната медицина заради ценните си съставки и свойства върху човешкото здраве.

 Китайците твърдо вярват, че годжи бери удължава живота. Известният Ли Цин Юен, за когото разказват, че е живял 252 години, е консумирал плода. Неговият живот е най-документираният случай за изключително дълголетие. Дори това да е мит, то демонстрира признатата вече в културата връзка между годжи бери и дълголетието.

 Годжи бери е вещество с комбиниран терапевтичен ефект върху човешкото тяло. Основното полезно свойство на тези дребни плодчета е да подхранват тялото, да поддържат способността на организма за самоизцеление, като му осигуряват множество хранителни вещества.

 В Бургас годжи бери ще бъде изложен от производител от Ахелой. Освен него ще бъдат представени и други интересни биопродукти – сок от био арония, козметика с масло от моринга, масло против целулит, масло от семена на краставица, боза и сладкиши от лимец, подправки за риба и т.н. Екоферма до село Маринка ще представи яйца от френски кокошки, токачки и пъдпъдъци. Екоработилница ще покаже как се изработват животни от гланцирани листи и ролки от тоалетна хартия. Няма да липсват и добре познатите краставици, домати, тиквички, картофи, моркови, цвекло, магданоз, круши и други типично български плодове и зеленчуци.