България е в тройката на най-посещаваните страни от украинските туристи

Въпреки относителното стабилизиране на ситуацията в Украйна, украинците продължават да се отказват от почивката зад граница.

Трикратното поскъпване на почивките в рамките на последните две години се е отразило на предпочитанията на украинците. Дори периодично предлаганите специални предложения – т.нар. горещи почивки, не могат да увеличат продажбите, тъй като предложенията остават недостъпни за повечето любители на отдиха в чужбина, съобщава РБК-Украйна, цитирана от infotourism.net.

Според резултатите за тазгодишния летен сезон, от април до септември в чужбина са почивали 700-800 хиляди украинци. Според Владимир Щупак, генерален директор на един от най-големите туроператори в страната -TUI Ukraine, туристическият поток е бил с 25-30% по-нисък спрямо същия период на миналата година.

Щупак отбелязва, че през това лято най-много украинци са пътували до Турция като броят им е достигнал 350-400 хиляди, което е около половината от всички украински туристи, почивали в чужбина.

Според Щупак, в тройката на най-посещаваните страни от украинските туристи влизат още България и Египет. През летния сезон България е посетена от 100-150 хиляди украинци, а Египет – от около 100 хиляди.

Изводите на генералния директор на TUI Ukraine потвърдиха и други участници на туристическия пазар. Олег Кулик, директор на веригата туристически агенции „Пътувайте с нас“, съобщи, че през изминалия летен сезон търсенето на почивки за Гърция е намаляло 3 пъти, за Испания  2-2,5 пъти. Той също потвърди увеличаването на популярността на Черна гора и Турция, но според него в България има спад на украински туристи.

Според търговския директор на туроператора "Натали Турс Украина" Иванна Чучман, през лято 2015 г. туристическият поток от Украйна към повечето европейски страни, включително Гърция и Испания, е намалял с 50% спрямо 2014 г.

Експертите оценяват разходите на един украински турист в Турция на 622 щатски долара, което е 24,2% по-малко, отколкото през миналата година. По-евтини са станали и туристическите пакети за Египет – понижението е с  16%, до 525 долара. В същото време малко са поскъпнали почивките в България - с 5%, до 294 евро (ниската цена на туристическите пакети за българските курорти се дължи на факта, че се пътува предимно с автобус – бел. ред.).

Поскъпнали са и средните цени за Гърция (с 11,8%, до 709 евро), Кипър (с 8,8%, до 729 евро), Черна гора (с 22,1%, до 508 евро), Испания (с 1,6%, до 754 евро), Доминиканската република (с цели 39,5%, до 1216 долара) и редица други дестинации.

Ивана Чучман смята, че заради ниската платежоспособност на украинците за предстоящия зимен сезон не може да се очаква ръст на организирания изходящ туризъм. В сегмента на плажния отдих лидер ще продължи да бъде Египет, уточни тя. "Това е единственото "море", което сега могат да си позволят украинските туристи", твърди Чучман.