Агенция по горите излъгали министър Танева

От ведомството са изпратили в МОСВ ново становище за ПП „Витоша”, въпреки уверенията, че това няма да се случи

Министър Десислава Танева увери, че ново становище за плана за управление на ПП „Витоша” няма да има. Въпреки това нейните подчинени са изпратили такъв документ.

Ново променено становище по проектоплана за управление на Природен парк „Витоша” е изпратила Изпълнителната агенция по горите до Министерството на околната среда и водите. Това е станало зад гърба на земеделската министърка Десислава Танева, която в интервю за вестника от миналия петък заяви категорично, че мнението на нейните подчинени от ИАГ няма да бъде променяно. „Няма смисъл от ново становище. Сегашното е дадено на МОСВ”, каза Танева пред вестника на седми октомври.

Докато тя е твърдяла това, шефът на ИАГ инженер Тони Кръстев е пращал новото становище в екологичното ведомство с ясното съзнание, че то е извън сроковете и това е в противоречие на закона.

Странен е фактът, че една седмица след общественото обсъждане, станало на 30.09., от ИАГ нямаха никаква реакция по отношение на плана. Едва след срещата на инж. Кръстев с Тома Белев Агенцията започва припряни действия за корекция на вече даденото положително становище.

Така министър Танева става жертва на връзката между нейни служители и „еколозите”. Явно тези отношения са изключително близки, след като от ИАГ си позволяват по най-безпардонен начин да лъжат министърката, която ги е назначила. А цената на контактите с „природозащитниците” със сигурност е много висока.

Защо е важно становището?

Разликата между двете становища, с които редакцията се сдоби от свои източници в МОСВ, е огромна.

Първото е депозирано по време на общественото обсъждане на проекта на 30 септември. Според записаното в него експертите в ИАГ са удовлетворени.

„Като цяло проектът на план за управление на ПП „Витоша” отговаря на изискванията на заданието за неговото разработване. Доколкото е видно от приложената към `проектоплана документация, процесът на разработването му отговаря на изискванията на Закона за защитените територии и Наредбата за разработване на планове за управление”, пише в документа. Следват няколко забележки и препоръки.

Според източниците на вестника новото становище е подадено няколко часа преди земеделската министърка да даде интервюто и да заяви, че такъв документ не е изпращан.

Писмото е представено като допълнение на старото становище, но на практика изцяло променя позицията на ИАГ. Освен до МОСВ, копия са адресирани до директора на ПП „Витоша” архитект Снежана Петрова и Столична община.

„Изпълнителната агенция по горите разгледа внимателно направените по време на общественото обсъждане коментари и бележки по проекта на план за управление на парка. Тези коментари и бележки пораждат загриженост по отношение на качеството на плана и неговата адекватност на различните интереси и очаквания, насочени към планината”, пише шефът на ИАГ инженер Тони Кръстев.

Новото становище е 100% копи-пейст на опорните точки на „Зелените”. В този вариант означава изработване на нов проект на плана за управление. Искането на Агенцията е включване на малки разпръснати из целия парк „Витоша” зони за туризъм, без възможност за функционална връзка между тях. Класически български сценарий - да се прави нещо на парче.

Замисъл

Скритият замисъл на извъртането на ИАГ е следният - плановете за управление на природните и националните паркове не са устройствени документи, тоест не могат да указват конкретно каква инфраструктура ще има в дадена зона в планината. По тази причина те не подлежат на екологична оценка и съдебно обжалване. Каква инфраструктура ще има на дадена територия е въпрос на последващо разработване на така наречените Подробни устройствени планове (ПУП). Това, за което вече ИАГ настоява, е точно описание какво ще има във всяка една от многобройните туристически зони, разположени из целия Природен парк „Витоша”. Така конструиран планът ще подлежи на екологична оценка и на съдебно обжалване.

„Зелените” със сигурност ще атакуват проекта пред съда. Предвид натовареността на магистратите и двуинстанционната процедура, нов план за управление на „Витоша” ще има най-рано след 3 години. По този начин сто на сто ще бъде провален и проектът „София - европейска столица на спорта 2018”.

Принуда


На 25 септември се провела среща между ръководни кадри от екологичното ведомство, хора от „Зелените“ и от коалицията „За да остане природа в България“.

По време на разговорите „еколозите“ поставили ултиматум за цялостна преработка на плановете на НП „Рила“, НП „Пирин“ и атакували проекта за ПП „Витоша“. След тази беседа зам.-министърът на екологията Бойко Малинов извикал директора на „Рила“ Красимир Андонов и му обяснил как планът на ръководения от него Национален парк трябва да бъде променен. Миналия понеделник Малинов говорил и с шефа на НП „Пирин“ Росен Баненски.

Впоследствие „Зелените” насочват вниманието си към ИАГ. Служители в агенцията са категорични, че е имало среща между техния шеф инж. Тони Кръстев и Тома Белев, който се представя за председател на Асоциацията на парковете в България, въпреки постановеното от съда, че заема този пост нелегитимно. Последствията от разговора се виждат веднага - Кръстев започва да вика при себе си свои подчинени, които са дали положително мнение за плана за управление на ПП „Витоша”. Той ги подлага на натиск с цел да променят становищата си и да дадат негативни оценки за проекта.

В Глава втора, раздел Пети от Наказателния кодекс пише: „Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години“.

Очевидно това не притеснява „природозащитниците”, които с цената на всичко опитват да провалят плана за управление на ПП „Витоша”.

Те от години пробват да спрат развитието на летния и зимния туризъм в българските планини, за което са солидно субсидирани от чужди организации. Само двете швейцарски програми, които усвояват - „Зелени закони” и „Прозрачни планини”, са за почти 1 милион швейцарски франка.

Въпроси

В резултат на разкритията за своеволията на „Зелените” в нейното ведомство, министър Десислава Танева разпореди проверка в ИАГ. Целта й е да се разбере имало ли е натиск над служители да променят своите положителни становища за проектоплана.

Въпросът, който сега е на дневен ред е - знаела ли е г-жа Танева за новото становище. Ако не, тя трябва по най-безкомпромисен начин да уволни тези, които нагло са я излъгали. Недопустимо е те да продължават да работят в МЗХ, да получават заплати и в същото време да изпълняват поръчките на шепа търгаши, които се представят за „еколози”. Видно от действията им това не е единственият случай, когато министърката е заблуждавана от ИАГ под натиска на „природозащитници”, които изключително съмнително от дълго време мълчат за незаконните сечи в страната.

Източник: в. Труд