Ентусиасти готвят приют за малтретирани коне

Мисия София

12-10-2015, 14:38

Снимка:

©Pixabay

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Търсят подкрепа от животновъди и институции

Неправителствената организация "Animal Rescue Sofia" обмисля създаването на приют за малтретирани коне. Идеята е подкрепена от съмишленици на природозащитниците, както и от някои от отговорните институции в България.

 

Неправителствената организация от 5 години се занимава с бездомни животни. Надя Станчева обяснява, цитирана от БНР, че идеята за приюта за малтретиране на безстопанствени коне се зародила, след като получили сигнал за скитаща се кобила. Местните власти в съответния град нямало къде да настанят животното и призовали природозащитниците да се погрижат за него. Кобилата била приютена в двора на Надя Станчева, за да не попада никога повече под тежката каруца. Кръщава я Пени. След това прибрала и коня Силенцио, отклонен в последния момент от пътя към месокомбината.

 

"Проблемът е, че, ако кон бъде конфискуван от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), той няма къде да отиде. Не може да се паркира пред Агенцията кон, нали? Това е и основната причина, заради която не се конфискуват животни, или поне така се надяваме. Единственият случай, в който се наложи да потърсим съдействие от БАБХ, те се отзоваха на момента. Желание да се работи по този проблем има", пояснява природозащитничката.

 

За създаването на дом за малтретирани коне ARS има нужда от обществена подкрепа, съдействие от страна на отговорните институции и от достатъчно голяма площ за животните.

"Това, от което ние ще имаме нужда, е малък имот, на който да могат да се построят конюшни, граничещ с по-голям имот, на който животните да могат да пасат. Столичната община дава под аренда много имоти, основно на земеделски стопани, които отглеждат животни, включително коне. Нашата идея е, ако успеем да намерим такъв имот, да проведем разговори със Столичната община и той да ни се отдаде, дори и под аренда - ливади, на които да могат да пасат тези коне. В предварителния разговор, който проведохме с Общината, те останаха доста доволни от идеята", обясни Надя Станчева.

 

Началникът на отдел “Хуманно отношение към животните“ към Българската агенция по безопасност на храните д-р Петя Петкова също напълно подкрепя идеята за създаване на приют за коне.

 

"Това, което на този етап можем да направим - животното се предава на отговорно пазене на лица, които могат да положат грижа за него. По този начин ние гарантираме, че ще бъде прекратена практиката на малтретиране или жестокост. В много от случаите нямаме доказване на собствеността – животното не е идентифицирано, не е регистрирано и в тези случаи, лицата, на които то е дадено, продължават да се грижат за него. В тези казуси един такъв приют ще бъде наистина добре дошъл, защото по най-бързия начин ще бъде осигурен нужния дом", смята д-р Петкова.

 

От Българската агенция по безопасност на храните обещаха да помогнат по всякакъв начин в начинанието. Надя Станчева призова специалисти по отглеждането на коне да дават съвети на екипа на ARS, за да имат готовност през пролетта да започнат реализацията на проекта.