Родерик Мур: Дръжте "Уестингхаус" в играта

Политика

12-10-2015, 15:56

Снимка:

©Нова тв

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

В. и. д. посланик на САЩ у нас коментира българския отказ от услугите на компанията

Знаете, че нашият подход, не само в ядрената енергетика, е да окуражаваме България към енергийната диверсификация. Ние смятаме, че от страна на България има много по-голям интерес, отколкото от страна на САЩ.


Това заяви за БГНЕС Родерик Мур, временно изпълняващ длъжността посланик на САЩ у нас. Коментарът на Мур бе в отговор на въпроса как оценява отказа на България от "Уестингхаус" за строителството на 7-ми блок а АЕЦ "Козлодуй".


Според американския дипломат страната ни е уязвима по отношение на проблеми с доставките на енергоносители и може да получи съдействие от САЩ срещу тази уязвимост.


"Компанията "Уестингхаус" е една много, много силна компания с дългогодишен опит в страната", продължи Родерик Мур.


"Уестингхаус" има много възможности, предлага много услуги, и не само в изграждането на ядрени обекти, но и може да предложи други услуги, които може да заинтересуват България. Несъмнено, ако имате планове за сфери, от които американският бизнес, включително компанията "Уестинхаус" се интересуват, хубаво е тя да остане в играта", подчерта Родерик Мур.


В петък след срещата си с Доналд Туск министър-председателят Борисов заяви, че газопроводът "Южен поток", който е добър проект за България, отдавна щеше да се строи, ако неговото правителство не беше паднало от власт през февруари 2013 г. Ако не ви бях спрял и на "Уестингхаус" седми реактор, още 20 млрд. щеше да търси България, добави той, имайки предвид проекта за изграждане на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" по американска технология.