ЕС вдига санкциите срещу режима на последния европейски диктатор

Свят

13-10-2015, 13:39

Снимка:

rusofili.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Лукашенко спечели петия си президентски мандат с 83,5% от гласовете

Външните министри на ЕС са провели среща в понеделник, на която е постигнато съгласие за временно прекратяване на санкциите срещу Минск, след като изборният ден е преминал без ексцесии, коментира френският министър по европейските въпроси Арлем Дезир след срещата в Люксембург.

Той подчерта, че санкциите могат да бъдат върнати в сила незабавно, ако се наложи.


Германският дипломат №1 Франк-Валтер Щайнмайер обяви, че вижда признаци на по-малко репресия спрямо опозицията в сравнение с последните избори в Беларус. Мнението му обаче е в противоречие с изводите от страна на наблюдателите от ОССЕ, които подчертаха, че законността на вота е компрометирана от "значителни проблеми", особено при преброяването на гласовете. Лента.ру. вчера разпространи несъгласието на беларуската опозиция с резултатите от изборите. Беларуската писателка и журналистка Светлана Алексиевич, която преди дни спечели тазгодишната Нобелова премия за литература, веднага призова Европа да не допуска вдигането на санкциите за Беларус. Тя обяви директно, че на диктатора Лукашенко не може да се има доверие.


"Ясно е, че Беларус трябва да извърви доста дълъг път, докато започне да изпълнява демократичните си задължения", каза Кент Харстед, ръководител на мисията на ОССЕ.
Санкциите срещу Беларус изтичат на 31 октомври. Точно преди година външните министри на ЕС гласуваха "черен списък" с имената на длъжностни лица от Беларус, за които се въведе забрана да получават както шенгенски визи, така и национални визи от която и да е страна-членка на ЕС.

В списъка влиза и самият президент на Беларус Александър Лукашено, заедно с още 30 души.