Къщата с медальона грейна в целия си блясък

Мисия Пловдив

13-10-2015, 15:23

Снимка:

podtepeto.com

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Знаковият имот бе реставриран близо десет години

Една от най-знаковите сгради в Пловдив, известна като Къщата с медальона, отново грейна с изключителната си красота. Процедурата по нейното възстановяване продължи близо 10 години, припомнят от Радио Пловдив.


Фасадата на Къщата с медальона вече е напълно възстановена в целия й блясък, включително и красивия медальон с усмихнато женско лице, от където идва името на сградата. Подновени са разрушените архитектурни елементи, металният купол и вълнообразните орнаменти над улуците. Знаковата за града къща се намира от северната страна на бул. "Шести септември", близо до Съдебната палата.


При реконструкцията се оказало, че 2-те тераси са напълно изгнили и затова ремонтът е бил удължен. 60 000 лв. е вложила Общината, толкова внесли и частните съсобственици. Предстои вътрешен ремонт и укрепване на конструкцията, след като изготвим проект за това, съобщи врид кметът на Пловдив Димитър Кацарски.


Сградата е наполовина общинска, наполовина частна. Дълги години собствениците не можеха да се споразумеят за ремонта на красивата къща, която е архитектурен паметник на културата и се счита за най-красивият образец на сецесиона в Пловдив.


Къщата с медальона е строена през 1908 г. от известния архитект Пенчо Койчев, автор на проекта на Съдебната палата в София. Сградата е била собственост на аптекаря Харитон Куев, който е бил за кратко и кмет на Пловдив през 1919 г. През 30-те години къщата е купена от богатия търговец Арис Гурбетян, но след 1944 г. постепенно семейството губи собствеността върху нея. След 1989 г. сградата е реституирана.