Пловдив е челник по заведени дела от насилвани жени

Мисия Пловдив

13-10-2015, 15:43

Снимка:

www.manchestereveningnews.co.uk

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

90% от пострадалите у нас от домашен тормоз са от нежния пол

90% от пострадалите у нас от домашно насилие са жени. Това твърдят от фондация "Джендър алтернативи". Те подготвят анализ за работата им по проект "Ефективно прилагане на Закона за защита от домашно насилие“, който е финансиран от Министерството на правосъдието. До 1 месец ще издадат и наръчник с контретни препоръки за промени, които от НПО настояват да се приемат в действащия у нас от 2005 г. ЗЗДН.

Адвокат Мариана Кавърджикова от "Джендър Алтернативи" обяви, че основен проблем е искането от съдиите да се доказва от жертвата - декларацията за домашно насилие, което е завишен стандарт и не съответства на межуднародните стандарти. На второ място - проблем е, че не се прилага чл. 2 от закона, че всяко насилие в присъствие на дете, трябва да се счита за домашно насилие над него. Адвокатите сочат, че в разрез с европейските и международни стандарти у нас не се зачита и продължителността на домашното насилие. Те посочват, че не трябва да се разглежда от съдиите само последният акт на насилие, а всички предходни такива. Защитниците искат и определяне от съдиите към насилниците на максимален срок от 18 масеца за защита към пострадалите.


Рада Еленкова, координатор на проекта заяви, че домашното насилие е широко разпространен проблем в България, като пострадалите жени и деца често не получават адекватна защита. Има случаи дори, когато полицаите смятат домашното насилие за частен проблем, посочи Еленкова и заяви, че заповедите за незабавна защита не се издават от неправителствената организация, а от органите на реда, прокуратурата и съдебните състави по места.


Пловдив е водещ град в страната с над 230 заведени дела през 2014 г. от пострадалите жертви срещу насилниците. Това сочи статистиката на фондацията, която изпълнява пет вида безплатни услуги към пострадалите.


Та вече работи със специализирана програма за работа с насилниците, при което вече петима мъже са преминали през нея. Програмата има изключителен ефект върху тях, работата с клиничен психолог дава резулатити, отчитат експертите. Паралелно двама осъдени на тази мярка от селата в община Първомай не са се явили в законовия срок. Има пуснат сигнал от районна прокуратура, но до този момент няма нови присъди към въпросните вече осъдени мъже.