Заработи Център за бъбречно трансплантирани в Александровска болница

Мисия София

13-10-2015, 16:34

Снимка:

bnr.bg

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Лекари допълниха "Дървото на живота" с имената на починали, чиито органи са спасили живот

В Александровска болница беше открит Център за наблюдение и лечение на бъбречно трансплантирани пациенти към Клиниката по нефрология и трансплантация.
Центърът разполага с 35 легла, като в него ще се подготвят болните преди извършване на бъбречна трансплантация, както и тези, на които вече е била извършена, обясни директорът на лечебното заведение д-р Костадин Ангелов.


Д-р Ангелов, Марияна Симеонова - директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, както и нефролози от Александровска болница, допълниха "Дървото на живота" /в памет на донорите на органи/ с 9 имена на хора, изгубили живота си в края на 2014 и през 2015 г. и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти в Александровска болница. От началото на годината в лечебното заведение са направени 12 бъбречни трансплантации.


В отговор на журналистически въпрос защо се налага пациенти, претърпели трансплантация да доплащат за лечението си с имуносупресориq заместник-министърът Ваньо Шарков каза, че ако се налага, ще се предложи законодателна промяна и ще се направи така, че те да не доплащат лечението си.