Премиерът Борисов ще се срещне с турския си колега Давутоглу

Свят

14-10-2015, 10:37

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

700 участници от 150 държави очакват на глобалния форум "Миграция и развитие" в Истанбул

Турция, която от 1 юли 2014 г. е ротационен председател на глобалния форум "Миграция и развитие", ще е домакин от 14 до 16 октомври на осмата му международна среща на върха. Тя ще е в Истанбул и ще е под патронажа на външния министър от временното турско правителство Феридун Синирлиоглу. На форума се очакват 700 участници от 150 страни. Министър-председателят Бойко Борисов също ще е в Истанбул. Той ще разговаря с турския си колега Ахмет Давутоглу.


Борисов и Давутоглу ще обсъдят актуалните въпроси на миграционния поток от Турция през България за Европа и свързаните с него рискове за сигурността, засягащи двете съседни страни, както и възможностите за партньорство по управление на общата ни граница и не на последно място развитието на добросъседските междудържавни отношения.


В българската делегация на глобалния форум, който ще се открие от турския премиер, участва и новият ни посланик в Анкара Надежда Нейнски.


ООН ще бъде представена на много високо ниво - от заместника на генералния секретар, висшия комисар на бежанците, висшия представител на алианса на цивилизациите и от специалния представител на генералния секретариат по международната миграция.


Също така гости на срещата са представители на много международни организации, сред които и висшият комисар на ЕС по миграцията, вътрешните и гражданските въпроси, както и много неправителствени организации.


Основната тема, която ще се обсъжда на осмата среща е под наслов "Засилване на партньорството, човешката мобилност за устойчиво развитие". А идеята е как държавите, международните организации, гражданското общество и частният сектор могат да си сътрудничат и взаимодействат помежду си за по-ефективно управление на процесите на миграцията.


В разпространеното до медиите изявление от председателството на глобалния форум, чийто председател е Турция от юли миналата година, се казва:


"Страната ни, която е дала подслон на повече от 2 млн. сирийски бежанци, излъчва добър пример за взаимодействието между процесите на миграцията и развитието, за което полагаме ефективни усилия по този приоритетен въпрос за решаване и в дневния ред на обединените нации".


Посочва се още, че Турция може да сподели своя опит, който се базира и на историческото й наследство и да даде своя принос за воденето на по-ефективни политики по този глобален проблем.

 Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"