Божидар Димитров отрича новата зидария на Ларгото да е бутафорна

Мисия София

14-10-2015, 11:51

Снимка:

©dnes.bg

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рашидов замрази работата по открития музей на столичното ларго

Той яростно защити реставрацията с мистрия на древната крепост "Сердика"

Божидар Димитров защити реставрационните действия на Ларгото в София, където зидари "дострояват" разкритите останки от древноримската крепост "Сердика". В студиото на bTV той заяви, че това на Ларгото не е бутафория. "Бутафория означава имитация с леки подръчни материали - шперплат, картон", припомни историкът. Според него възстановяването на крепостта "Сердика" и на други 30 крепости не е бутафория. Такова "възстановяване" имало само в Пернишката крепост и на патриаршеската базилика в Преслав.


Според него нямало унищожаване на артефакти. "Не се унищожава древна култура, тя остава в научните публикации. Тези, които искат нещата да останат така, са като джихадистите, искат да бъде унищожено. Това, ако го оставим така, дори под стъклен покрив, ще бъде унищожено. Тя е нова тухла, обаче имитира римската", обясни проф. Димитров. Според професора така се правело в цял свят.
Директорът на Националния исторически музей защити максимално действията, извършвани в пространството между ЦУМ и Халите. "Останало е 20-30 см над земята", показа с ръка Димитров.


Той подцени мнението на хората, които сигнализираха за неправомерната, според тях, реставрация. "Гражданите бяха Манол Глишев и никому неизвестната Мария Щурова, тя фамилията й показва колко е нормална", каза Димитров. Въпреки яростната си защита към извършваната "реставрация", Димитров обяви, че не е отишъл на място да види какво става на обекта и дали има ясна линия, която показва до къде е автентичния зид и къде са декоративните надстройки.


"Трябва да има, не знам дали има разделителна линия. Не съм ходил, ако няма - може да се поправи. Това, което виждам е в съгласие с международните правила. Археологът или заравя с пясък откритията, или се изработва план за възстановяване", каза проф. Божидар Димитров.


Планът за реставрацията на Ларгото бил одобрен от специалист на Националния институт за паметници на културата (НИПК). Дострояването било нужно, защото за година 27 пъти се променяла температурата. "Стъклен покрив нямаше да свърши работа. Археологията не се губи", убеден е Димитров.
"Ще го направим туристически обект", каза Димитров в отговор на въпрос: "За какво ни е тази нова зидария". Относно специалистите и гражданите, които не одобряват начина на доизграждане на археологическите находки, проф. Божидар Димитров каза: "Няма да минават от там и няма да гледат"


Вчера министърът на културата Вежди Рашидов нареди спиране на реставрацията на Ларгото заради несъвпадение с оригиналния облик на находките и заради гражданско недоволство от бутафорния вид на новия градеж в центъра на столицата. По-късно днес се очаква експерти да се съберат и да оценят как върви възстановяването.

Преди месец бе обявено, че Античният музей там щял да бъде готов през късната есен.