Ще правят заустване на пречиствателна станция "Албена"

Новините

14-10-2015, 14:38

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Община Балчик разработва план за подводен обект

Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ даде разрешение община Балчик да разработи подробен устройствен план за подводен обект в акваторията на Черно море, която е изключителна държавна собственост, съобщиха от кметската управа.
Планът е за дълбоководно заустване на пречиствателната станция за отпадни води "Албена", която предстои да бъде реконструирана с ресурс от 32 000 000 лева по европейска програма, допълни Димитрин Димитров, директор на дирекция "Туризъм, еврофондове, международно сътрудничество и екология" в общината. Точката на заустване трябва да бъде преместена с една морска миля навътре в морето. Дейностите по изграждане на инфраструктурата ще започнат след издаване и на строително разрешение.
С реализацията на втория етап от проекта капацитетът на пречиствателната станция "Албена" ще бъде увеличен до 50 000 еквивалент жители. Първоначално станцията е изградена за пречистване на отпадните води в черноморския комплекс "Албена", където нощувките на туристи през летния сезон достигат около 1 000 000, посочват от общината. Станцията не е модернизирана от 1995 година, а скоро след това съоръженията започват да пречистват водите и на близкото село Кранево. След реконструкцията на обекта азотът в отпадните води ще бъде отстраняван, а съдържанието на фосфор ще бъде понижено според изискванията на европейска директива, поясняват от кметската управа.