Лъснаха далавери за милиони след финансова проверка в СУ

Без цензура

14-10-2015, 15:35

Снимка:

©Петко Налбантов/БГНЕС

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Обадете се на Христо Иванов да арестува университета, коментира образователният министър

Далавери за милиони лева в Софийския университет "Климент Охридски“ лъсват след проверка в доклада на Държавната агенция за финансов контрол, съобщи bTV. Оказва се, че ръководството на най-старото учебно заведение у нас сключва договори с фирми без обществени поръчки. От доклада става ясно, че СУ дължи на НАП почти 10 млн. лв. невнесени данъци от заплатите на служителите. Те са удържани, но не са внесени, изхарчени са за други цели. С лихвите сумата нараства на 14 млн. лв.


През 2007 г. пък са преведени 630 хил. лв. на частна фирма за ваучери за храна, отпуснати са без да е проведена процедура за обществена поръчка. За хранителни продукти без поръчки са дадени още близо 230 хил. лв. Пак без поръчки са купени храни за 160 хил. лв., а 90 хил. лв. са платени над договорените суми, тоест поръчката е оскъпена, констатират в доклада.


По същата схема, пак без публична обществена поръчка са преведени на фирма 320 хил. лв. за покупка на стационарни телефони. През 2014 г. правителството отпуска 3 млн. лв. за оборудване на лаборатория за Медицинския факултет. Австрийска фирма е избрана да изпълни поръчката, но парите отиват за заплати на преподаватели и служители, а създаването на лабораторията остава само на книга.


Просветният министър Танев обяснява, че за тази година 47 млн. лв. е субсидията за СУ, а сумата съвсем не е достатъчна за издръжката. "Когато няма пари, лавираш. Незаконно е възлагането на поръчката, но няма изтичане на средства, неправилно адресирате към мен проблемите", казва министърът, и иронично подхвърля: "Обадете се на Христо Иванов да арестува университета“.


Ръководството на Алма Матер отказа да коментира този доклад. Коментар отказаха и от Министерство на финансите, както и НАП. В студиото на предаването "Тази сутрин" за коментар по темата се включи проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието.


"Тук става въпрос за системен проблем на целия сектор на образованието", каза Игнатов. Според него цялата система трябва да бъде реформирана и да се разделят властите. "Трябва да има друга институция, която да се занимава с финансите и този, който дава парите, той трябва да е главният разпоредител", каза бившият министър.


"Трябва да има служител на финансовото министерство и той да управлява финансите на Софийския университет", предложи Игнатов. Според него този служител трябва да е част и от настоятелството на университета и, когато се избира ректор, да има думата.


"От човек, който е подготвен за академична дейност, не можем да искаме мениджърски способности", категоричен е Игнатов. Според него ректорите на университетите трябва да мислят единствено за качеството на учебния процес и самото образование на учениците.
На въпрос защо всички институции мълчат по темата Сергей Игнатов каза "Проблемът е системен, той е от повече от 15 години. А и винаги се издига като щит тезата, че се убива образованието".