ЕС лидери ще обсъждат ролята на Турция в кризата с имигрантите

Свят

15-10-2015, 07:15

Снимка:

old.europe.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще се разгледат и условията на Великобритания за оставане в съюза

Лидерите на държавите от ЕС се събират днес в Брюксел на редовната си среща с водеща тема справянето с имигрантската вълна и ролята на Турция в намирането на устойчиво решение. В дневния ред има и други важни въпроси като представянето на това какво дотук е поискала Великобритания за предоговаряне, за да остане в съюза, и каква ще е позицията по сирийската криза след включването на руската армия в нея.

Но действията по имигрантската криза ще са доминиращи в четвърта среща през последните 6 месеца. Защото, както каза ден по-рано в Европарламента Жан-Клод Юнкер, "Обещанията не стигат, трябват и конкретни стъпки". Председателят на Еврокомисията посочи, че от агенцията за охрана на границите Frontex са получили само 48 от поисканите 775 командировани служители и държавите членки не са превели почти нищо от обещаните преди месец над 2 млрд. евро за помощ за сирийските бежанци и създаване на работни места в Африка.

Зам.-председателят Франс Тимерманс съобщи, че отива в Анкара да разговаря с властите, приютили милиони сирийци и които не спират достатъчно ефективно стотици хиляди имигранти, поели към Европа. В края на седмицата в Турция пристига и канцлерът Ангела Меркел.

Германия изпрати сигнали, че може да подкрепи обявяването на Турция за "сигурна страна", т.е. да ѝ се присъди от ЕС статут, даващ основание идващите от там да не получават право на убежище. От своя страна, това би поставило Европа в деликатна ситуация спрямо собствените ѝ критики за политиката на Анкара спрямо кюрдите и гражданските права и свободи.

Все още малко се знае за това как конкретно ЕС си представя да се справи със стотиците хиляди имигранти, влезли през тази година. Още по-малко е известно за плановете как да се попречи догодина милиони да потеглят към Европа.