Деца у нас пият от 13-годишни

Изненадващо, но момичетата на тази възраст налитат повече към чашката, твърдят експерти

Ученици признават, че е нещо като мода да посягат към чашката, показа репортаж на Нова телевизия. Повечето от тях не крият, че са пили, макар че признават, че не са се чувствали добре след това.Негативната тенденция сред подрастващите започва още спри 13-годишните, а темата за алкохола е деликатна и не всички родители я обсъждат с децата си. През 2010 година статистика в Русия показа, че 80% от децата употребяват алкохол, у нас това също е проблем, но темата се неглижира, смятат психолигвист.
Според експертите, всичко тръгва от мода и след това става навик. Друг повод е, когато ученето е трудно за децата и те изживяват истинска травма, да се посегне към чашката. При това момичетата изглеждат по-активни в това, отколкото момчетата. Ако обаче това не бъде прекъснато, в по-късна възраст, около 16-17 години се превръща в навик.
Има случаи, когато учениците пият в междучасието и влизат подпийнали в клас, това също е негативен пример, с който трябва да се води борба и от родители, и от учители. Една възможност за това е целодневното ангажиране на децата в училище, защото в семейството родителите нямат време да се занимават с това, смятат експертите.