Методи Андреев: Путин иска да прилича на император

Политика

15-10-2015, 10:52

Снимка:

©cross.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов с контрааргументи към Лавров: Благодарен съм, че ме четете

Андрей Райчев: Не сме троянски кон на Русия, но отношенията ни са специални

България има геостратегическа позиция за руските интереси. Според мен премиерът Бойко Борисов направи грешка, не трябваше той да отговаря на Лавров, а външният министър. Това заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова тв Методи Андреев от ГЕРБ.


Изказването му бе по повод репликата на премиера Бойко Борисов руснаците да слушат внимателно какво е казал, относно съвместните енергийни проекти.


"Това е рядкост за български политик - да посмее да се обажда на толкова висок глас. За Запада България е троянският кон на Русия. Ние не сме троянски кон на Русия, но имаме специални отношения", коментира социологът Андрей Райчев.


"Имперското отношение на Русия е проблем, нека тя да престане да се отнася към нас като към Задунайска губерния, ние сме част от ЕС и НАТО и защитаваме интереса си, колкото и малък да е той", коментира по Андреев.


Социологът Андрей Райчев пък каза, че трудно се отстоява собствен интерес, но около нас има и други малки държави, които го правят. "Адекватната политика е да се каже истината - аз съм малък, лоялен член, но заради вас махаме "Южен поток", подчерта социологът.


"Има нюанси - Путин иска да прилича на император", заяви Андреев и посочи, че България не е била противник на Русия и преди 9 септември и тук се е водела тиха дипломация. "Не е тайна, че в последните години Русия започна да натрапва своето виждане за историята и за нещата", добави той и посочи, че точно на 22 септември у нас е открит бюст-паметник на маршал Толбухин, окупатора на България. "Русия трябва да промени отношението си към България, не сме троянския им кон. Но Русия не ни е виновна. Трябва да има български политици, които имат дупе", заключи Андреев.


"За България страшната страна не е Русия, ние имаме специални отношения с нея; страшната страна е Турция", каза Райчев. "Отношенията ни с Русия трябва да се използват и да са плюс", нопомни той.