Владимир Крумов: Колеж по земеделие ще задържи младите хора в Карнобат

Самият Институт разполага със свободна материална база - триетажна сграда, която стои неизползваема от години

Създаване на Колеж по земеделие е сред акцентите в Програмата за развитие на община Карнобат на кандидата за кмет на ГЕРБ Владимир Крумов. 

„В най-земеделския район в страната, какъвто е Карнобат, това ще постигне две изключително важни цели – ще позволи на младите хора да получат добро образование и да останат да живеят в града, където да се развиват професионално”, обясни Крумов.  

В колежа ще могат да се обучават специалисти по зърнопроизводство, овощари, лозари – кадри, които в момента трудно се намират. 

„Идеята не е нова, но до сега не е срещала подкрепа от общината. Владимир Крумов е първият, който ни потърси с предложение за помощ. Проведохме разговори с ръководството на Аграрния университет в Пловдив колежът да бъде под неговата шапка. Така след като завършат тригодишния срок на обучение тук, студентите, които имат желание, ще могат да продължат висшето си образование в Пловдив, без да кандидатстват”, каза директорът на Института по земеделие в Карнобат професор Драгомир Вълчев.

Самият Институт разполага със свободна материална база - триетажна сграда, която стои неизползваема от години.

„Има възможност сградата да бъде реновирана с европейски средства, а студентите да ползват за практически упражнения земеделската земя край нея”, допълни кандидат-кметът Владимир Крумов.

В Колежа по земеделие се предвижда да се обучават по около 500 специалисти на година, което ще привлече допълно млади хора в региона.