ОИК състави два акта на ПП Атака

Мисия Добрич

15-10-2015, 15:16

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Относно жалби за неправомерно провеждане на предизборна агитация в общински учреждения в полза на ПП Атака

Като основателни определи получените в ОИК Добрич две жалби срещу кандидата за кмет на ПП "Атака" Атанас Атанасов за извършване на предизборна агитация в общински учреждения и институции.

Постъпилите жалбите са подадени от Илияна Божидарова Тодорова и Галина Димитрова Петрова, заради агитация персонала на ПФА „Добруджа” и Духовия оркестър.

Жалбоподателките излагат доводи, че ПП "Атака" е извършила нарушение на чл.182, ал.1 „Не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече отт 50 на сто държавно или общинско участие в капитала”от ИК и Решение № 2095-МИ/10.09.2015г. на ЦИК т. „Забранява се: …..15.6 провеждането на предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала”. Приложени са извадки от новина за провежданата среща от информационен сайт, които съдържат и снимков материал.

В хода на проверката на жалбите Комисията е отправила запитване до община Добрич за статута на двете институции.  От там отговарят, че ПФА „Добруджа” и Духовия оркестър не са самостоятелни юридически лица, които са в структурата на Община град Добрич и се финансират от местния бюджет. Сградите, в които се помещават ПФА „Добруджа” и Духовият оркестър, са частна общинска собственост. Община град Добрич не е издавала разрешение за провеждане на предизборна агитация в сградите на ПФА „Добруджа” и Духовия оркестър.

ОИК - град Добрич е възложила на председателя на ОИК на основание чл. 496, ал.2, т.2 от ИК да състави акт за установяване на нарушение.

Решението може да се оспорва пред Централната избирателна комисия, по реда на чл.88 от Изборния кодекс, в срок три дни от обявяването му.