Престрелка на българо-турската граница, един убит

Крими

16-10-2015, 06:36

Снимка:

investor.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът се прибра спешно от срещата на лидерите в Брюксел

Един човек е бил убит при стрелба на българо-турската граница край Средец, Бургаско.

Инцидентът е станал, след като 40 души, повечето от които афганистанци, са се опитали да влязат нелегално у нас.

Те са били въоръжени и са влезли в престрелка със служители на МВР. В нея е бил убит един от мигрантите, предаде bTV. Според БНР не е имало престрелка, а предупредителни изстрели.

Задържани са 48 души.

Премиерът Бойко Борисов e напуснал по спешност срещата на евролидерите в Брюксел и е упълномощил премиера на Литва Далия Грибаускайте да гласува от негово име.

Към Средец пътува главният секретар на МВР Георги Костов.

"Това което мога да кажа е, че около 20 часа трима служители се натъкват на 50 незаконно проникнали в страната, най-вероятно от афганистански произход. Оказали са съпротива и един от нарушителите, вероятно от рикошет, е бил ранен и е починал", каза за БНР главният секретар на МВР.

Г-н Борисов е напълно наясно, че сме готови да помогнем, заяви пред БНР председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Президентът на ЕВропейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че е с България с този момент.

Гранично-полицейското управление в град Средец, област Бургас, охранява малко под 24 км сухоземна граница.

Структурно то е част от регионална дирекция „Гранична полиция"-Елхово.

Лидерите постигнаха малко напредък по главните въпроси, за чието решаване се бяха събрали - да се споразумеят с Турция да задържа мигрантите на своя територия срещу финансова помощ и визова либерализация и да засилят охраната на външните граници на ЕС, пише „КлубZ".

Според европейски източници Анкара иска 3 милиарда евро годишно от ЕС, за да се грижи за над 2 милиона бежанци от Сирия и Ирак на своя територия, както и либерализация на визовия режим за турски граждани в Европа и отваряне на нови глави в преговорите за членство, които тя води от десет години.

Европейската комисия ѝ беше предложила финансиране от 1 милиард евро.

ЕС очаква от държавите си членки 2,3 милиарда евро, за да бъдат попълнени три фонда за борба за бежанската криза.

Над 700 000 нелегални имигранти са влезли в ЕС тази година, близо 600 000 от тях - по море съобщиха, Фронтекс и Международната организация за миграцията. Над две трети от тях са дошли през Гърция. Над 3 000 са се удавили, пресичайки морето, а над 10 000 от пристигналите са непридружавани деца. От Сирия са 70 на сто от мигрантите в Гърция.