След десети клас избираш - колеж или матура

Общество

16-10-2015, 07:04

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Индустрията иска по-скъпи специалности

Учениците, завършили десети клас, ще имат възможност да продължат направо в колеж, където да получат професия, без да полагат матура. Това ще стане възможно с новите промени в Закона за професионалното образование и обучение, които се разработват в момента. Новината съобщи образователният министър проф. Тодор Танев по време на форума "Да! На българската икономика", организиран от "Стандарт" в Габрово. На срещата с индустриалците от региона, машиностроителната камара, представители на Министерството на икономиката, местната власт и на австрийското посолство министърът очерта основните посоки, в които професионалната подготовка ще се развива. Дискусията бе проведена с подкрепата на Общинска банка.

Липсата на квалифицирани кадри се очерта като един от трите най-болезнени за бизнеса проблеми още със старта на кампанията "Да! На българската икономика", откри дискусията главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. И обясни, че вестникът е избрал Габрово за провеждането на специализирания форум, защото в града образование, наука, иновации и индустрия винаги са вървели ръка за ръка.

Основните промени в закона за професионалното образование ще бъдат две, съобщи министър Танев. Едната предвижда учениците да получават съответни професионални кредити за усвояването на определени знания по професията, както в момента това се случва във висшето образование. С тях те ще могат да започнат работа, ако желаят, а след това да се върнат в колежа и да продължат образованието си. Така например, ако 27-годишен младеж е напуснал преди време училище и е започнал работа заради лошото финансово състояние на семейството си, след време, ако прецени, че му е нужно да расте в професията, ще може да се запише в някой от новите професионални колежи. Така той ще получи допълнителни знания и кредити за тях и ще се сдобие с по-висока квалификация. По този начин младите ще имат възможност да моделират собствения си професионален път, каза министърът.

Другата промяна в закона е свързана с разработването на т. нар. "стандартни пътеки", по които учениците могат да се развиват. Те очертават какви възможности имат за растеж в професията тези хора. Именно една от тези пътеки е възможността след завършване на първата гимназиална степен в 10-и клас, ако ученикът не иска да полага матура, просто да продължи в първата степен на професионалния колеж и там да вземе занаят. Ако след време иска да получи и майсторска тапия, ще положи матура и след това ще продължи във втората степен на колежа. По думите на Танев така ще се създаде по-голяма вертикална и хоризонтална проводимост в образователната система и младите ще могат да се връщат и да доучват, тъй като сега много професии се променят за 2-3 години. Помолен от участниците да премахне в училище изпита за входно ниво по предмети като музика, Танев отговори: "Простаци с отвертки не ни трябват".
Дуално обучение и във висшето образование предложи ректорът на Техническия университет в Габрово проф. Райчо Иларионов. Готови сме за това, нужна е само законова поправка. Възможността ще бъде обсъдена, отговори проф. Танев. Той обаче заяви, че се търсят и други форми на обучение по професията, защото да твърдим, че новостите се изчерпват само с дуалната подготовка, е все едно да кажем, че теснолинейката до Якоруда дава представа за всички възможности на БДЖ.

Проф. Тодор Танев заяви, че очаква промените в професионалния закон да бъдат приети до пролетта на 2016 година, но вече се подготвят 4 или 5 експериментални професионални колежа, които да заработят по новата схема. Единият от тях ще бъде в Габрово и ще подготвя кадри за машиностроенето. Танев посочи, че може преподаватели от Техническия университет да преподават в тези колежи и да получават добри хонорари, могат да се ползват и учители от професионалните гимназии, "а не да търсят къде да дават частни уроци". Той посъветва университета да пренасочи преподавателите си по специалности, които не отговарят на профила му, към дисциплини, които съответстват на нуждите на бизнеса.

Индустрията иска по-скъпи специалности

Държавата да отдели повече средства за финансиране на обучението по технически специалности в средното образование настояват от Българската браншова камара по машиностроене (ББКМ). Така училищните ръководства ще бъдат мотивирани да разкриват паралелки по професии, които реално се търсят от индустрията. "Сегашната система на финансиране чрез делегирани бюджети води до роене на специалности, които звучат атрактивно, но произвеждат безработни", заяви председателят на ББКМ Илия Келешев на дискусията "Да! На българската икономика". От камарата дори предлагат професионалните гимназии да организират само обучения, срещу които има декларирани намерения от фирми и организации, че при завършване учениците ще бъдат назначени на работа при тях. Друго искане на фирмите от машиностроенето е в списъка на защитените професии, който в момента се подготвя от образователното министерство, да бъдат включени "оператор на машини с цифрово-програмно управление", машинни техници, стругари, фрезисти и заварчици. Тези професии са търсени не само от машиностроителните фирми, но и в други сектори на икономиката.

Фирми пишат програмите в пет техникума у нас

Дуалното обучение стартира пилотно тази учебна година с десетина специалности в 5 гимназии в страната. Това стана възможно, след като фирмите, в чиито предприятия ще работят учениците, написаха нови учебни програми заедно с експертите на министерството на образованието. От тази есен дуално обучение се провежда по три пилотни проекта. Единият е финансиран от австрийските фирми в България и включва обучение по две специалности -"икономист" в Националната финансово-стопанската гимназия в София и "мехатроника" в Професионалната техническа гимназия в Габрово. Швейцарското правителство финансира 2 паралелки в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии в София и 2 паралелки за машинни оператори в механотехникума в Казанлък.

Бизнесът валидира дипломите

Фирми и местна власт ще казват в кой град какво да се учи

Каня бизнеса да се припознае за съавтор на учебните планове и програми, заяви просветният министър Тодор Танев на дискусията в Габрово. Той гарантира на фирмите, че ще им даде реална, а не формална възможност да участват във валидирането на дипломите и сертификатите за професионална подготовка, а не само "да лепят стикери". Хора от практиката ще преподават и ще пишат учебните програми, а бизнесът и местните власти ще участват в дуалното обучение в съотношение 50:50, включително в ръководството на професионалните училища. Изискването бизнесът да пише програмите вече се изпълнява - първите учебни планове на дуалното обучение са подготвени с участието на хора от практиката.
По думите на министъра бизнесът и местните власти ще получат възможността да казват къде какви професионални училища да има и какво да се учи там. Големият проблем пред професионалните гимназии в момента е, че част от тях в отделни региони подготвят кадри за бизнес, какъвто не съществува, а всъщност няма желаещи да подготвят специалисти за реалния пазар на труда. "Един бакалавър на 23 години не е непременно майстор, от какъвто има нужда бизнесът", каза Танев.
"Бизнесменът е добър човек, но некрологът му не трае дълго. Остават имената на тези, които са строили училища", обърна се към представителите на фирми министърът.