Престрелка на българо-турската граница, 1 убит

Крими

16-10-2015, 08:17

Автор:

Burgasutre.bg

Всичко от Автора

Имигрантите не са се подчинили на разпореждане и граничарите са били принудени да стрелят, Борисов лети спешно от Брюксел

Един човек е бил убит при стрелба на българо-турската граница край Средец, Бургаско. Инцидентът е станал след като 40 души, повечето от които афганистанци, са се опитали да влязат нелегално у нас.

Те са били въоръжени и са влезли в престрелка със служители на МВР. В нея е бил убит един от мигрантите, предаде bTV. Бежанците не са се подчинили на разпореждане и граничарите са били принудени да стрелят. Ранен е мъж, който впоследствие е починал, потвърди за Нова тв главният секретар на МВР Георги Костов.

Инцидентът е станал в 22 часа. Задържани са 48 души. Според информация на AFP от МВР простреляният мъж е афганистанец и е починал от раните си на път за болницата. Мъжът е бил ранен или от рикошет при предупредителни изстрели във въздуха или е бил застрелян директно, разказва AFP. От МВР не са потвърдили нито една от версиите.

Премиерът Бойко Борисов e напуснал по спешност срещата на евролидерите в Брюксел и е упълномощил премиера на Литва Далия Грибаускайте да гласува от негово име. Гранично-полицейското управление в град Средец, област Бургас, охранява малко под 24 км сухоземна граница.

Структурно то е част от регионална дирекция „Гранична полиция“-Елхово.

За Средец отпътува главният секретар на МВР Георги Костов. Днес той ще даде пресконференция в 8 ч. БТВ обеща пряко излъчване. Овладяването на бежанската криза е първа точка от дневния ред на срещата на лидерите на Европейския съюз, която Бойко Борисов спешно напусна.