Генерал Атанасов: Да се понесе отговорност за смъртта на афганистанеца

Политика

16-10-2015, 11:16

Снимка:

©ЕПА

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Експерт: Случаят е без прецедент, за пръв път мигрант загива от полицейски куршум

Случаят, при който афганистански имигрант беше застрелян от граничен полицай в района на град Средец през изминалата нощ, не е граничен инцидент. В условия сме на убийство. Това заяви пред БНР председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента ген. Атанас Атанасов.


"Няма никакви данни да е била оказана въоръжена или каквато и да било съпротива, за да се използва оръжие. При тази хипотеза сме в условията на извършено убийство, независимо как ще бъде квалифицирано то от разследващите органи. Тук трябва да се понесе отговорност", категоричен бе реформаторът, който е и юрист.


Атанасов припомни за инцидента край Петолъчката до Сливен, когато полицай застреля случайно момиче, докато извършва рутинна проверка на автомобил. Тогава директорът на полицията Славчо Босилков незабавно подава оставката си.


"Да излязат и да заявят кой ще понесе отговорност за това нещо. Защото този инцидент ще има европейски оттенък. Има смърт на нелегален имигрант през европейската граница. Трябва да се реагира адекватно на ситуацията", коментира депутатът. Според него най-малко на ниво "Гранична полиция" трябва да се понесе отговорност.


Инцидентът край град Средец, при който загина един мигрант, бързо ще стане достояние на всички бежанци. Това коментира пред Нова тв експертът по сигурността Славчо Велков. "Те ще знаят, че има такъв случай, но едва ли човек, който бяга от смърт, нещо подобно ще го уплаши”, заяви Велков.


Той припомни за многобройните случаи, при които имигранти се давят в морето, но това не спира бежанската вълна. Велков смята, че през следващите дни случаят край Средец ще стане повод за коментари по адрес на българските власти, но все пак границата трябва да се пази.


"Без съмнение това е първият случай на загинал мигрант от оръжие на полицай от началото на бежанската криза досега”, припомни експертът по сигурността. "Случаят е без прецедент. За това говори и фактът, че премиерът напусна срещата на високо ниво в Брюксел, коментари имаше и от политици в Европа", допълни той.