Пуснаха приложението на АПИ за инцидентите на пътя

Животът

16-10-2015, 11:32

Снимка:

АПИ

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

АПИ съветва за повишено внимание при тунела край Железница

„Режим безопасност“ на приложението LIMA може да спаси човешки живот

„Режим безопасност“ на приложението LIMA на Агенция „Пътна инфраструктура“ може да спаси човешки живот. При активиране на функцията по време на път то може да отчете претърпян пътен инцидент, чрез силната вибрация и рязкото намаляване на скоростта. Ако потребителят не отговори на автоматичния екран, който се активира след инцидент приложението автоматично подава сигнал до Ситуационния център на АПИ, че е необходима помощ, отчитайки точната локация на пострадалия, съобщават от АПИ. LIMA е достъпно за мобилни телефони с операционните системи Android, IOS и Windows Phone, както и за персонални или преносими компютри на интернет адрес lima.api.bg. Досега е изтеглено от над 50 000 потребители на мобилни телефони.
Обявено е за приложение на седмицата от няколко технологични издания, като в рамките на официалния Appstore e на първо място в безплатните приложения у нас.
С мобилното приложение за първи път чрез интерактивна карта се предоставя информация за актуалната обстановка по републиканските пътища и потребителският интерес към платформата показва ползата на софтуера. Системата съдържа информация както за републиканските пътища с обща дължина 20 000 км, така и за още 20 000 км общинска мрежа.
По този начин базата данни дава достъп до информация за всички 40 000 км пътища. Приложението представлява активна карта на републиканската пътна мрежа, която отразява реалната обстановка по пътищата в цялата страна. То дава възможност на шофьорите на различните видове моторни превозни средства да бъдат информирани за възникнали ограничения и препятствия, за да могат гъвкаво да променят и планират своите маршрути. Информационната система има различни функционалности – съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, статус на пътните участъци и съоръжения – дали те са в ремонт, възможните обходни маршрути и т. н.
Шофьорите могат да подават сигнали, както за съществуващи според тях препятствия на пътя, така и за инциденти, на които са станали свидетели. За 10 дни чрез LIMA са обработени над 500 сигнала на потребители, като над 20 от тях са за катастрофи.
Приложението LIMA се реализира по проект „Разработване и въвеждане в АПИ на Интелигентна информационна система за предоставяне на данни в реално време към потребители на РПМ, включително обратна връзка към АПИ и активен интелигентен анализ на пътната обстановка от множество събирателни точки в реално време“, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ” 2007-2013 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие.