Специално тематично меню с тиква в Албена

За Хелоуин парти

Макар и чужд празникът Хелоуин се настанява все по-трайно в националния ни календар и вълнува със своята тайнственост и мистика все повече хора - не само деца, но и възрастни. Празнуван в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември, това е ден за почит към всички християнски светци и мъченици. Макар и възприет от католическата църква празникът има дълбоки езически корени. Днес той е особено популярен и нетърпеливо чакан от малки и големи най-вече в САЩ, Канада, Ирландия, Великобритания, но произходът му води далече назад в древните келтски традиции. На 1 ноември келтите празнували своята Нова година, наречена Самейн или Самхейн (Samhain). Те вярвали, че в този ден фината граница между света на живите и света на мъртвите изчезва и духовете на починалите се връщат на Земята. С цел се предпазят в тази зловеща нощ, келтите обличали животински кожи и си слагали страшни маски като българските кукери, а жреците им, друидите, палели високи, буйни огньове, с които да прогонят злите сили. Символиките на Хелоуин - черни котки, паяци, тиквени фенери, вещици с метли, островърхи шапки и мрачни надиплени одежди - са само част от традиционните атрибути на празника, пренесени през вековете.

Хилядите ирландски емигранти пренасят в САЩ своите обичаи и вярвания за този празник. Постепенно те се смесват с подобните обичаи на германски, шотландски, английски, уелски емигранти и с езическите вярвания на идващите от Африка и Карибския басейн. Това създава една пъстра амалгама от легенди, поверия и ритуали, които постепенно оформят уникалния облик на днешния Хелоуин.

            В чест на Хелоуин ваканционно селище Албена ще зарадва своите гости със специално тематично меню от тиква. Майсторите готвачи на петзвездния Фламинго Гранд в Албена са приготвили кулинарно празненство съчетаващо вкусове от цял свят обединени около типичната за празника тиква. Есенният зеленчук е основен герой и в празничната украса която радва малките и големи посетители на курорта.