Автомобилният ни парк е най-старият в Европа

София Лайф

16-10-2015, 14:07

Снимка:

©bgautoblog.com

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Месец след изложението във Франкфурт, министър Лукарски откри лъскавия "Автомобилен салон София"

България е с най-стария автомобилен парк в Европа - 39% са коли на над 20 години. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски, след като откри тазгодишното издание на "Автомобилен салон София", предаде "Фокус".


"За нас инвеститорите в областта на автомобилната индустрия са изключително важни. Това е един лакмус за това как се развива икономиката. Присъствието на инвеститори от автомобилния бизнес е един качествен белег за това докъде сме стигнали и оценка за работата ни", заяви Лукарски. Той уточни, че в много страни това е ограничено законодателно, но той лично не смята, че това би имало добър социален ефект за българите. България предлага благоприятна среда за привличането на инвестиции в автомобилната индустрия.


"В крайна сметка моята цел е покупателната способност на българите да се повишава. Опитваме се да привлечем производители. Привлекли сме доста. Тази година открихме няколко инвестиции, свързани с автомобилната индустрия. Не става дума за производство на готови автомобили от колелото до каросерията - това, в което сме специалисти, е свързано с производството на електронни, механични и други компоненти за автомобилната индустрия", обясни още Божидар Лукарски.


"Чест е за мен да прережа лентата на тазгодишното издание на "Автомобилен салон София". Само месец след изложението във Франкфурт българската публика ще има възможността да се запознае с най-новите тенденции и технологии в бранша. В рамките на седмица ще видим как и интелигентността и фантазията са превърнати в качество и комфорт", заяви Лукрарски.


По думите му, автомобилното производство е приоритетен сектор за осъществяване на чуждестранни инвестиции в страната и един от секторите с най-голям потенциал за развитие. "В него работят повече от 100 международни и местни компании и производители на части. Инвеститорите оценяват високо макроикономическата и финансовата стабилност. Страната ни се разглежда като конкурентна инвестиционна дестинация на производителите на автомобили. Надявам се, че интересът на инвеститорите и купувачите ще бъде максимално задоволен на това изложение", допълни Лукарски.
Той заяви, че успехът на събитието до известна степен ще бъде индикатор за развитието на икономиката и повишаването на покупателната способност, а това е основната му задача като министър на икономиката.


Изпълнителни директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов прочете поздравителен адрес от името на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. В него се посочва, че инициативата дава възможност на любителите на автомобили да разгледат новите модели да се запознаят с новостите в сектора.


"Въпреки въвеждането на все по-съвременни системи за сигурност в автомобилите и предприетите от държавата мерки за подобряване на пътната безопасност, всеки ден по българските пътища ставаме свидетели на тежки катастрофи с жертви и пострадали. Причините са много - неправилно изпреварване, висока скорост, отнемане на предимство и неспазване на правилата за движение. Цялото общество трябва да разбере необходимостта всички заедно да работят за справянето с този проблем. Призоваваме водачите да бъдат разумни и отговорни на пътя, защото по-голяма ценност от живота и здравето няма", се казва още в поздравителния адрес на Ивайло Московски.