Pussy Riot окичи с плетени качулки паметника на Съветската армия

Животът

16-10-2015, 14:36

Снимка:

©Иво Божков

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Американски режисьор засне акцията като част от филм за култовата руска пънк група

Една от участничките в протестната руска група Pussy Riot - Надежда Толоконникова, дойде в София и участва в акция по маскиране на паметника на Съветската армия. Част от скулптурната композиция в центъра на София бе окичена с цветни плетени качулки, познати от стила на провокативната пънк група, която се обяви срещу политиката на руския президент Владимир Путин и прекара около 2 г. в затвора след това.


Акцията е част от документален филм за Pussy Riot, който се снима от американския режисьор Кевин Буут, съобщи пред "Дневник" Мила Колева от българския екип на филма.
Надежда обясни и защо носи със себе си плюшено прасе: "О, това е просто един човек, който притежава вашите медии", цитира я bTV.


На 21 февруари 2012 г. Pussy Riot изпълни "песен-молебен" в московската катедрала "Христос Спасител“ - като акция срещу руския президент Владимир Путин и политиката на Руската православна църква.
На 3 март, след поява на изпълнението онлайн, 3 участнички в групата бяха арестувани и обвинени в хулиганство, припомня офнюз.бг.


Съдебният процес започна в края на юли и породи противоречиви реакции в Русия и по света.
На 17 август 2012 г. Pussy Riot бяха осъдени за "хулиганство, мотивирано от религиозна омраза" на 2 години лишаване от свобода.
На 10 октомври съдът реши Екатерина Самуцевич да бъде освободена. На 23 декември 2013 г. Надежда Толоконникова и Мария Альохина излизлязоха от затвора.