Бисер Михайлов подари икона на църквата в Скребатно

Областният управител Бисер Михайлов бе официален гост на тържеството

Областният управител Бисер Михайлов посети село Скребатно (община Гърмен), където бе официален гост на тържественото отбелязване 180 години от изграждането на църквата „Св. Параскева“. Той пожела здраве и благополучие на стотиците вярващи, дошли на храмовия празник и дари на църковното настоятелство Владимирската икона на Пресвета Богородица. Владимирската чудотворна икона на Божията Майка е една от първите икони, нарисувани от евангелист Лука. Когато той я показал на Божията майка, Тя я благословила с думите: "Нека благодатта на Родения от Мен и Моята милост да почиват върху тази икона во веки!’’.
Всяка година на Петковден църквата „Св. Параскева“ събира жителите и потомците на с. Скребатно на традиционна среща, която отбелязва с празнична служба в църквата и курбан по случай храмовия празник.
Построен през далечната 1835 г., 180-годишният храм в с. Скребатно е един от най-старите църковни храмове в Неврокопската епархия – паметник на културата с художествена стойност. Църквата е построена като трикорабна псевдобазилика с внушителна големина за времето си. Камбанарията е достроена в края на 19 век. В годините на тирания църквата „Св. Параскева е стожер на българщината, крепител на духа у хората и вярата им за тяхното освобождение.