Съд забрани името Принц Уилям

Французите полудяха, кръщават децата си Мини Купър и Нутела

Френските власти са загрижени за ръста на смешни и нелепи имена в страната и предприемат спешни мерки, които да защитят децата от родителските лудости при избора на име. Според новото изменение на закона за гражданското право, съдията може да откаже правото на родителите на името, което са избрали за детето си, съобщава френската преса.

Промените в закона са влезли веднага в действие, млада семейна двойка вече получи забрана да назове сина си Принц Уилям, а друго семейство от Перпинян не получи разрешение да кръсти новородената си дъщеря в чест на известната автомобилна марка Мини Купър. Освен това тази година бяха забранени имената Нутела и Фрез (Fraise, което от френски означава "ягода"). 

В последно време се наблюдава тенденцията родителите да кръщават рожбите си с имената на героите от фентъзи поредицата "Игра на тронове".

Според властите, дете с твърде екзотично име в бъдеще, може да подлежи на постоянен присмех. Ето защо, "за да се защитят интересите на децата" бяха направени поправките в закона.

Явлението „странни имена“ съществува във Франция от 1993 г. когато бе въдена промяната в закона, който принуждаваше родителите да избират имена от дълъг списък с "приемливи" варианти. Оттогава се наложи съдиите многократно да се намесват в ситуацията.