Кибертормозът-новата опасност сред децата

Животът

17-10-2015, 10:29

Снимка:

daskalo.com

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Насилникът в мрежата стига докрай, защото няма пряк контакт с жертвата

Ако не работим с децата, които са насилници или жертви, а само ги местим от училище в училище, рискуваме един ден някое от тях да се върне да раздава правосъдие в училище, защото е било тормозено. Дано съм лош пророк". Така коментира пред Нова тв психологът Младен Владимиров зачестилите случаи с ученици, малтретирани от свои връстници.

По този повод директорът на 51-во СОУ Асен Александров въвежда интересна мярка срещу насилието. Той моли децата и техните родители да попълват декларации, че няма да бъдат агресивни в социалните мрежи. Идеята идва от готова декларация в САЩ, преработена за нашите стандарти. "Има голяма агресия в интернет. Родителите мислят, че като децата са кротки в съседната стая нищо не се случва, а то става нещо шокиращо", отбелязва директорът. Той припомни за шокиращ случай, при който момче прави колаж на своя съученичка като слага лицето й върху неприлични голи тела. Момичето не споделя в началото дори и с майка си. Когато случаят се изяснява виртуалният насилник бива преместен в друго училище.

"Кибертормозът е нещо много по-опасно. Ако стоим пред компютъра, ние нямаме контакт с жертвата и можем да стигнем до крайности", изтъкна Владимиров, като допълни, че психическият тормоз в интернет се прави, за да може другите да го видят и да бъдат впечатлени. В реалния живот насилникът е по-предпазлив, обясни експертът.