В село Голямо Дряново почетоха ореха с национален фестивал

Животът

18-10-2015, 10:46

Снимка:

Уикипедия

Автор:

starazagorautre

Всичко от Автора

Около 40 000 дка са ореховите градини у нас

Казанлъшкото село Голямо Дряново проведе втория поред Национален фестивал на ореха. Идеята осенила местните, тъй като в землището на селото има 2500 декара орехови градини, а преди половин век в Голямо Дряново все още е съществувал най-старият орех на Балканите - дърво на 500 години, изобразено дори на пощенска марка от 1965 година.

След първия фестивал, проведен през миналата година, бе създадена Национална асоциация на производителите на черупкови плодове, в която вече членуват около 40 души, съобщи нейният председател Георги Василев от Казанлък.

"В момента ореховите градини в България са около 40 хиляди декара. Проблемът е, че в по-голямата си част те са стари и добивът от тях е нисък - 50-100 килограма от декар. А добрите сортове, сред които е и българският "Извор 10", могат да дадат над 250 килограма от декар. Затова и ЕС стимулира създаването на нови орехови градини в България", каза пред "24 часа" доц. Стефан Гандев от Института по овощарство в Пловдив, който също бе дошъл на празника. На него бяха показани ястия, в които се влагат орехи, включително и хляб от орехи и лимец.