200 000 хакерски кода дебнат във фейсбук

Най-доброто от печата

19-10-2015, 07:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Две наши фирми от Топ 100 ужилени с 600 000 евро през октомври

Над 200 000 компютърни вируса са пуснати само в социалната мрежа фейсбук. Това научи “Труд” от компютърни специалисти.
Световните компании за лицензиран софтуер обезвреждат по около 5000 на ден и актуализират програмите си със защита. Фирмите, които не използват лицензиран софтуер, рискуват да бъдат ужилени, предупреди вчера по БНТ комисар Явор Колев, шеф на “Трансгранична организирана престъпност” в ГДБОП.
В последните 7 месеца, след преместването на отдела за компютърни престъпления от ДАНС в МВР, има 25 случая, при които хакери са източили 3 млн. евро от български фирми. Само за 2 седмици през октомври две компании от Топ 100 у нас са били ужилени сериозно - едната е загубила 450 000 евро, а другата - 150 000 евро.
“Обикновено това става, като по мейл се изпраща зловреден софтуер като прикачен файл. Той заразява компютъра и дава достъп до кореспонденцията между фирмите. Хакерът следи с дни и месеци заразения компютър”, предупреди Колев.
“От началото на м.г. се забелязва достъп до сметките през работещ компютър с оставен включен електронен подпис. Хакерът е на линия и в обедната почивка, докато счетоводителката е излязла, той може да направи нареждане за стотици хиляди евро. За ден-два парите минават през банкови сметки в няколко държави и е трудно да бъдат проследени”, каза шефът от ГДБОП.
Според Колев спасение от хакерските атаки има, ако се изолира компютърът, през който дадена фирма прави плащания или води бизнес кореспонденция. Той не бива да се използва за лична поща, през него да се влиза в социалните мрежи, да се свалят филми, музика, или игри. Задължително е също фирмата да използва и лицензиран антивирусен софтуер.
Явор Колев:
Следим мейлите само с разрешение на съда
Спекулира се с това, че специалните служби следят мейлите в интернет, каза още вчера Явор Колев от ГДБОП. “Законът за електронните съобщения беше променен. Сега ние можем да изискваме чрез съда информация за адреси и трафични данни само за тежки умишлени престъпления, за които е предвидено лишаване от свобода над 5 години. Компютърните престъпления в по-голямата си част не се водят тежки и такава информация не може да се изисква. Това ни затруднява, но сме се съобразили със законодателя. Работим само в случаи, по които нашето искане е одобрено от съда”, категоричен бе Колев. В същото време той заяви, че службите са нащрек, когато попаднат на проповядването на “крайни доктрини” в мрежата