Гласуваме с 5 бюлетини в неделя

Общество

19-10-2015, 07:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изборният ден започва в 6.00 ч. и завършва в 19.00 ч.

Гласуването за кметове, общински съветници и електронния вот ще започне точно в 6.00 часа в неделя, пише в. ""Стандарт". Заради многото бюлетини, които трябва да попълним, се очакват опашки пред урните, признаха членове на секционни избирателни комисии. И припомниха, че ако има чакащи избиратели, те могат да упражнят правото си на глас и след 19 часа. Пет вида бюлетини ще имаме на изборите тази година. Веднъж можем да дадем мнението си по въпроса в националния референдум. Ако искаме, ще гласуваме за кмет на община, кмет на кметство или кмет на район в големите градове София, Пловдив и Варна.

Отделна е бюлетината и за общински съветници като по традиция тя ще е най-дълга. На нея от лявата страна ще бъдат написани имената на партиите, коалициите и независимите кандидати, техният номер е ограден с квадратче. От дясната ще има числа, маркирани в кръг, с които избирателят може да се възползва от преференциалния вот. Липсата на отбелязване на предпочитание не прави гласа недействителен. Това може да се случи, ако са маркирани повече от две имена на кандидати. Важно е да се знае, че ако не отбележим преференция, гласът се зачита за водача на листата. Бюлетината обаче ще е невалидна, ако не сте посочили партия, а само преференция.

И на тези избори избирателите сами ще сгъват бюлетините, а условието е да бъде направено така, че да не разкриват своя вот, но в същото време да се вижда номерът в долния край на бюлетината. Тя се сгъва хоризонтално до долната черта, с която приключва изброяването на партиите и коалициите до номера на бюлетината. След това се сгъва още един път по хоризонталата, отново до този номер. Но не се притеснявайте - дори да не сте сгънали бюлетината по показания начин, гласът ви няма да бъде анулиран.

Забранено е внасянето на бюлетини отвън. Вотът няма да се зачете и ако номерът в ъгъла на вашата бюлетина не съвпада с номер от кочан с бюлетини, откъдето книжата се откъсват. Всяка валидна бюлетина трябва да има два печата - единият се слага, преди да влезете в тъмната стаичка, а вторият - след като сте сгънали бюлетината, без да се вижда вотът ви. Без два печата вотът е недействителен.

Гласува се само със знаци Х или V и задължително с химикалка, пишеща в синьо. Знак с друг цвят прави гласа ви недействителен.

По бюлетината не може да има други знаци освен един от двата, с които се изразява вот. Така че ако решите да поздравите кандидатите с някаква рисунка, вотът просто няма да бъде зачетен.

Забранено е снимането или показването на отбелязан вот - при това нарушение губите право да пуснете валидна бюлетина.