"Гласувай без граници" призовава повече български граждани да гласуват на референдума

Животът

19-10-2015, 10:27

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

За да има нови референдуми при справедливи правила

Ден след като президентът Росен Плевнелиев обърна внимание на пасивността на партиите по отношение на предстоящия референдум за електронно гласуване, инициативният комитет "Гласувай без граници" призовава повече български граждани да дадат гласа си на референдума на 25 октомври.

 От регистрирания в подкрепа на електронното гласуване комитет смятат, че целта на тази "вяла кампания" е ниското участие. "Статуквото не желае хората да са информирани и да направят избор. То разчита в референдума да се включат колкото се може по-малко избиратели, за да заключи самодоволно, че ние не сме достатъчно зрели, за да решаваме по този начин", казват застъпниците на електронното гласуване и апелират имащите право на глас да изразят своята позиция, каквато и да е тя.

 Според инициативния комитет "Гласувай без граници", представляван от тенис легендата Мануела Малеева, ниската активност на референдума ще помогне на онези политически и икономически сили, които нямат интерес от провеждането на референдуми изобщо. Активното участие на допитването на 25 октомври пък ще покаже гражданска позиция и самочувствие и ще помогне правилата да се променят така, че да са в интерес на пряката демокрация и участието на хората.

 Вижте и пълния текст на обръщението:

 

На 25 октомври ще се проведе национален референдум "За" или "Против" електронното гласуване от дистанция.

 Ние, от Инициативния комитет "Гласувай без граници", подкрепяме позицията "ДА". Днес обаче отправяме този апел не за да ви убеждаваме в каузата си.

Това правим през цялата кампания.

 Отправяме го, защото този референдум има много по-голямо значение от конкретния резултат. Той има значение за бъдещето на референдумите в България, за това как да бъдат променени правилата, така че да са в интерес на пряката демокрация и участието на хората.

 Свидетели сме на вяла кампания, чиято цел е ниското участие. Статуквото не желае хората да са информирани и да направят избор. То разчита в референдума да се включат колкото се може по-малко избиратели, за да заключи самодоволно, че ние не сме достатъчно зрели, за да решаваме по този начин.

 Призоваваме българските граждани: Участвайте! Изразете позицията си!

 Може този въпрос за някои да не изглежда толкова важен, но ако сега гласуват малко хора, това ще помогне на тези, които изобщо не искат провеждането на референдуми. Те ще продължават да ги затрудняват и да ги обезсмислят.

 За да бъдат поставени и други въпроси на референдум, е важно на 25 октомври да има силно участие. Обратното работи за статуквото, което държи да каже, че от нас нищо не зависи.

 Каквато и да е вашата позиция - излезете и я изразете!

 Използвайте силата на прякото участие, за да покажете гражданска позиция и самочувствие. За да има нови референдуми при справедливи правила - участвайте сега. Важно е!