Давутоглу: Турция не е концлагера на Европа

Региони

19-10-2015, 16:00

Снимка:

novinite.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Премиерът настоява пред ЕС нов фонд да финансира бежанската криза

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че страната му не е концентрационен лагер и няма да държи бежанците на своя теритиория постоянно, за да угоди на Европа, която иска да намали притока на хора.


В телевизионно интервю Давутоглу заяви, че нелегалната имиграция трябва да бъде държана под контрол и за целта трябва да бъдат създадени съвместни механизми. Той отбеляза, че страната му иска свежо европейско финансиране за справяне с мигрантите, като сумата за това бъде преразглеждана всяка година.


Миналата седмица европейските лидери заявиха, че са се споразумели за план за действие с Анкара, а германският канцлер Ангела Меркел посочи, че е била дискутирана сумата от 3 милиарда евро. Според Давутоглу тези средства би трябвало да са подкрепа за Анкара едва на първия етап, като турската страна не иска да се фиксира върху това, тъй като финансовите изисквания може да се повишат.


"Смятаме, че тези средства трябва да постъпват не от досега създадените фондове. Това трябва да бъде нов и отделен фонд за финансиране на проблема с бежанците", поясни турският премиер.