Застрояването на Кара дере само след екологична оценка

Животът

19-10-2015, 17:49

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Върховният административен съд обяви жалбата на инвеститора "Макси I" за напълно недопустима

Строежът на луксозен къмпинг в местността Кара дере ще бъде допуснат само след изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Това става ясно от окончателното решение на Върховния касационен съд по делото, заведено от инвеститора "Макси І".

През октомври 2014 година директорът на екоинспекцията в Бургас Антоний Иванов оттегли решението си, което позволяваше строежът да започне без екологична оценка, припомня Медиапул. Първоначално той реши, че проектът за луксозен къмпинг няма нужда от екооценка, но последваха множество протести на природозащитници. Това задейства и екоминистерството, което откри пропуски в документацията на Антоний Иванов.

Поставен под натиск, директорът на бургаската екоинспекция оттегли своето решение и взе решение да се прави оценка на инвестиционното предложение.

"Макси I" реши да търси правата си по съдебен ред, атакувайки решението на бургаската екоинспекция да оттегли решението, че няма нужда от ОВОС на Кара дере. Делото бе загубено пред Административен съд – Бургас. Фирмата обжалва пред ВАС.

Върховният административен съд обявява жалбата на "Макси I" за напълно недопустима. ВАС отчита, че развитието на случая е неблагоприятно за инвеститора, но напомня, че от решението на властите да се прави ОВОС по никакъв начин не се създават права или задължения на фирмата.