Новият омбудсман: Ще водя битка срещу бездушието на институциите

Политика

20-10-2015, 11:24

Снимка:

vesti.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

При всъпването си в длъжност, Мая Манолова бе посрещната с плакати "ОмбудСРАМ"

Мая Манолова встъпи в длъжността омбудсман на Република България. Досегашният, заемащ поста омбудсман Константин Пенчев, връчи букет с цветя на Манолова и й пожела успех, предаде Фокус.


"За мен е чест да бъда третият поред национален омбудсман на Република България. Макар и 10-годишна, институция не е в детските си обувки", заяви Манолова. Тя подчерта, че това е благодарение на Гиньо Ганев, който е положил началото на институцията и Константин Пенчев, който я е развил и й е придал солидност, значимост, почтеност.


"Съзнавам огромните очаквания, с които е натоварена институцията в мое лице. Днес държавата с нейната организация и администрация има много пропуски, а в живота пропуските се измерват с човешки животи", отбеляза Манолова. Тя посочи, че обществото има нужда от още един сензор и това е омбудсманът.


"С това разбиране встъпвам в длъжност и ще отстоявам тази позиция. Ще принуждавам администрацията да работи за всеки човек, за отделния гражданин. Битката може да изглежда трудна и непосилна за един човек, но аз имам доверието на хората", уточни Манолова. Тя изтъкна, че стотици хора са се свързали с нея през последните месеци.


"Познавам работата на институциите и на политическата система и имам екип. Надявам се, че заедно ще отстояваме правата на българските граждани. Ще водя битката на гражданите срещу бездушието на институциите", добави новият омбудсман. Тя изказа благодарност към Константин Пенчев от името на всички български граждани, на които той е помогнал през годините заедно със своя екип и му връчи плакет.


Тази сутрин граждани се събраха на протест пред офиса на новия омбудсман Мая Манолова. Те я освиркаха, носейки плакати с надписи "ОмбудСРАМ", съобщи по-рано днес БГНЕС.
В по-късен час Манолова ще се срещне с граждански организации на хора с увреждания, с родители на деца с увреждания и с животновъди, които са я потърсили за съдействие. Организирана е и първата й приемна с граждани.