Административните услуги в МВР ще се отделят в държавно предприятие

Политика

20-10-2015, 13:37

Снимка:

©frognews.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Анонсира част от бъдещата реформа във ведомството министър Бъчварова

Паспортните служби, регистрацията на автомобили в КАТ и разрешителните за оръжие ще се обособят в държавно предприятие. Изваждането на административните услуги от МВР е част от реформата в системата, която предлага министър Румяна Бъчварова. Тя е поискала и увеличаване на средствата за вътрешното ведомство през следващата година.


Без да уточнява конкретна сума, вицепремиерът Румяна Бъчварова анонсира, че е поискала повече средства за МВР в бюджета за 2016-а. "Искаме повече средства, за да можем да извършваме по-добре дейността си. Как ще бъдат разпределени - въпрос на конкретно оперативно управление, ще идат и за поддръжка на информационните системи, и за издръжка, и за разбира се, капиталови разходи", поясни Бъчварова.


Тя анонсира и част от предстоящата реформа в сектора. Паспортните служби, КАТ, регистрация на автомобили и дейности по издаване на разрешения за оръжие, както и други по обслужване на гражданите, ще преминат в отделно от МВР държавно предприятие.


"Всичко, което е свързано с административни услуги на гражданите, ще бъде отделено в това предприятие. Става въпрос за друга финансова система, при която, вместо парите да отиват в бюджета, от бюджета да идват като трансфери, ще остават в дружеството, което ще може да се развива и технологично по-добре", разясни министърът.


Няма яснота кога ще бъде създадена новата структура, но тя е част от административната реформа и ще засегне служителите, които ще преминат към новото държавно предприятие.


"За да може в министерството да останат държавните служители, в полицията да останат полицейските служители", коментира Румяна Бъчварова.