Средствата от данъка върху наздравословните храни ще се реинвестират в здраве

Политика

20-10-2015, 15:46

Снимка:

sportal.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Лекари, спортисти и педагози ще ги канализират по пера, съобщиха министрите Кралев и Москов

Около 150 млн. лв. годишно се очакват от данък обществено здраве върху нездравословните храни. Това съобщи министърът на спорта Красен Кралев, който заедно със здравния министър д-р Петър Москов представи правителствената програма "За здраво поколение", съобщи "24 часа". Част от нея е концепцията за данъчно облагане на храни с наднормено съдържание на сол, захар, трансмазнини и кофеин и таурин. Проектозаконът за въвеждане на данък обществено здраве бе представен от министър Москов.


Ставките, приложени върху 4 групи храни и напитки, които не са от първа необходимост, са взаимствани от доказано работещия модел на Унгария, каза д-р Москов. Той даде пример с опаковка бисквити 150 г. Те може да се обложат заради съдържание на сол над 1 г на 100 г продукт - 1,50 лв., захар над 25 г на 100 г - 0,81 лв., частично хидрогенирани мазнини - 3,10 лв. Заедно с ДДС това прави общо 0,97 лв. облагане за тази опаковка бисквити, уточни министър Москов.


Данъкът е косвен и цели промяна на поведението в посока към здравословни навици. У нас се яде средно с над 50% повече сол спрямо допустимия праг на СЗО, каза д-р Москов.


Средствата, събрани от данъка, ще се разходват чрез обществен съвет от лекари, спортисти, педагози. Проектозаконът предвижда по 20% да се дават за обновяване на физкултурните салони и програми за здравословно хранене в училищата, а 60% - за профилактични програми срещу социалнозначими заболявания.