Най-висшият военен на САЩ пристигна на необявено посещение в Ирак

Свят

20-10-2015, 16:41

Снимка:

banker.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Недоразумение забави приземяването му в Ербил

Най-висшият американски военен пристигна на необявено предварително посещение в Ирак, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.


Новият председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, генералът от морската пехота Джоузеф Дънфорд, ще се запознае със ситуацията на терен в борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", предаде БТА.


Самолетът на Дънфорд, който пое поста на 1 октомври, се приземи в Ербил, столицата на полуавтономния кюрдски регион в Северен Ирак. Той ще има среща с президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани.
След това генерал Дънфорд ще отиде в иракската столица Багдад за разговори с ръководителите на страната и американски командири.


Любопитното е, че военнотранспортният самолет С-17, с който пътува председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, първоначално получи отказ да кацне в Ербил, отбелязва АП. Той получи нареждане да се пренасочи към Багдад.


Тогава военните на борда на самолета проведоха спешни разговори с властите на земята и след половин час разрешението за кацане в Ербил в крайна сметка бе дадено. Не е ясно каква е причината за недоразумението. Самолетът е имал предварително разрешение от иракските власти.