14-минутна медитация гони стреса

Може ли да ни препоръчате упражнения, които да се изпълняват вкъщи, без необходимост да се посещават специални курсове?

Медитацията е чудесен начин да се справите със стреса. Тя ще ви даде жизнена енергия, ще допринесе за подобряване на паметта и концентрацията ви. 14-минутната ежедневна медитация ще ви помогне да се почувствате по-уверени, по-спокойни и ще подобри работоспособността ви.

„Езикът” на медитацията е разбираем само за подсъзнанието, затова и се явява скрит вариант за живот на човека.

"Медитация" означава търсене на "истината", на своето "аз" вътре в нас, на вътрешното и външното дишане.

Да се медитира никак не е сложно. Може да се научите да го правите почти веднага. Достатъчно е да отделяте 14-15 минути на ден за презареждане на енергията, не е задължително часове наред да седите в поза лотос и да пеете мантри.



Ежедневна практика – основни стъпки:

1. Намерете си тихо и спокойно място, където никой и нищо няма да може да ви разсейва. Наместете се удобно след това на пода или на стол.

2. Концентрирайте се и се опитайте да се "изключите" от "шума" на мислите в главата ви. Почувствайте тялото си. Мислено го разгледайте от петите до върха на главата.

3. Отпуснете лицевите мускули, ако ги чувствате напрегнати. След това постепенно отпускайте мускулите на раменете, шията, ръцете и на краката до края на пръстите. Ако изведнъж сте започнали да се разсейвате, не се притеснявайте - това е нормално. Просто се върнете мислено към мястото, където сте направили прекъсването и продължете с медитацията.

4. След пълното разпускане на мускулите започнете да броите на ум до 20: вдишване-издишване, раз-два. Това упражнение ще ви помогне да съсредоточите мислите си. Когато броенето свърши – започнете го отново. Умът ви ще се опитва да отклони вниманието ви в търсене на решения на неотложни проблеми, но не се отвличайте – върнете се обратно към медитацията.

5. След 14-15 минути бавно отворете очи и се протегнете с цялото си тяло.



Малко терминология

Медитацията (от лат мeditatio - обмислям, размишлявам, индийски аналог - дхяна, китайски – цин лу – „мислене в тишина”) е форма на психическа активност, която осигурява потапянето на човека в особени трансови състояния. Физиологичната основа на медитацията е способността на човешката мозъчна кора под влиянието на медитативно упражнение да произвежда необичайни комбинации от центрове на възбуждане и задържане, да предизвика ярки образи посредством внушения за материални промени в организма, да оперира с ендорфините (вътрешни лекарства) и хормоните, произвеждани от жлезите с вътрешна секреция на човека. В религиозната практика медитацията се използва в контекста на мистицизма за духовно съзерцание на обекти на вярата и директна комуникация с тях. В качеството си на културен феномен медитацията може да функционира като духовни упражнения, които позволяват да се усъвършенстват способностите на човека.



Нужна ли е музика?


Музикалният съпровод е необходим, ако медитацията се извършва с "пространството" на тялото. Но ако се провежда вътрешна медитация с концентриране на вниманието навътре, тогава не трябва да има музика, защото няма да може да се постигне пълна концентрация. На този фон работи собствен „звук”, който се включва от подсъзнанието в неосъзнатия вариант на „вдишване” и „издишване”... Ако „звучи” „пространството” – музикалното съпровождане си отива и възниква потребността да „чувате” тялото си чрез подсъзнанието. А за да можете да го „чувате”, трябва да се отърсите от оценките на съзнанието ...



Допълнителни упражнения

Упражненията преди и след медитация са препоръчителни. Преди да медитираме е хубаво да направим комплекс от леки двигателни и дихателни упражнения, за да загреем тялото и да го наситим с кислород. Тези упражнения са хубави и за прочистването на енергийните меридиани, по които не бива да се получава застой на енергията по време на медитация.

След медитацията е добре да изпънем и поразтегнем тялото, за да избегнем сковаността и схващанията, което означава, че упражненията трябва да не се правят прибързано, а много леко и внимателно. Тези упражнения ще стимулират и допълнително циркулацията на енергията след медитирането, но не трябва да са прекалено резки и силови. Може да си направите лек масаж на лицето, корема, врата и коленете.
Медитирайте за здраве!


Милена ВАСИЛЕВА