Асад се срещна с Путин в Москва

Свят

21-10-2015, 10:45

Снимка:

©ghall.com.ua

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Сирийският президент изразил "огромна" благодарност за руските бомбардировки

Президентът на Сирия Башар Асад се срещна с руския лидер Владимир Путин в Москва, съобщава сирийската държавна телевизия. Според световните осведомителни агенции това е първата чуждестранна визита на Асад от 2011 година. Срещата се е провела във вторник.


На страницата на Кремъл се отбелязва, че президентът Асад е посетил Москва на работна визита и че в Кремъл са се състояли руско-сирийски преговори в тесен и разширен формат с участието на висшето ръководство на Русия. Путин е заявил пред сирийския си колега, че "в съответствие с Вашата молба ние приехме решение и оказване на ефективна помощ на сирийския народ в борбата срещу международния тероризъм, който отприщи настоящата война в Сирия".


По думите му практически само сирийският народ оказва съпротива и се бори срещу международния тероризъм в последните няколко години. Той подчерта, че не може да се допусне терористите в Сирия да придобият боен опит, да разпространяват своята идеология и после да се появят на територията на Русия.


Руският президент също е изтъкнал, че най-малко 4 хиляди граждани от бившите съветски страни се бият в Сирия. "Не можем да им позволи да се появят в Русия", категоричен е лидерът на Русия. По отношение на политическия процес Путин подчертава, че трябва да участват всички политически сили, етнически и религиозни групи, а крайното решение трябва да е на сирийския народ.


Сирийският президент от своя страна е изразил "огромната" си благодарност пред Путин по време на тайното си пътуване до руската столица. "Изразяваме огромната си благодарност за оказваната от ръководството на Руската Федерация и на руския народ помощ. Благодаря, че се застъпихте за единството и независимостта на Сирия", заявил от своя страна Башар Асад, подчертавайки, че това става в рамките на международното законодателство.


Според него действията на Русия от самото начало не позволяват събитията в Сирия да се развият по трагичен начин. Той е убеден, че трябва да се борят с тероризма, тъй като е реална пречка за политическо уреждане на конфликта. "Разбира се, целият сирийски народ трябва да участва в решаването на съдбата на Сирия, а не само ръководството", подчертал той.