В Добрич гласуваме с три бюлетини

Изборният ден започва в 6.00 ч. и завършва в 19.00 ч.

Гласуването за кметове, общински съветници и електронния вот ще започне точно в 6.00 часа в неделя, 25 октомври.

Заради многото бюлетини, които трябва да попълним, се очакват опашки пред урните, признаха членове на секционни избирателни комисии. И припомниха, че ако има чакащи избиратели, те могат да упражнят правото си на глас и след 19 часа.

 

Три вида бюлетини ще имаме на изборите в град Добрич в неделя. Ще гласуваме за кмет на община и общински съветници. Веднъж можем да дадем мнението си по въпроса в националния референдум.

Бюлетината за общински съветници като по традиция тя ще е най-дълга. На нея от лявата страна ще бъдат написани имената на партиите, коалициите и независимите кандидати, техният номер е ограден с квадратче. От дясната ще има числа, маркирани в кръг, с които избирателят може да се възползва о от 1 до 41 за преференциалния вот. Липсата на отбелязване на предпочитание не прави гласа недействителен. Това може да се случи, ако са маркирани повече от две имена на кандидати. Важно е да се знае, че ако не отбележим преференция, гласът се зачита за водача на листата. Бюлетината обаче ще е невалидна, ако не сте посочили партия, а само преференция.

В селата бюлетините са четири, като там се прави избор и за кмет на населеното място.

 

И на тези избори избирателите сами ще сгъват бюлетините, а условието е да бъде направено така, че да не разкриват своя вот, но в същото време да се вижда номерът в долния край на бюлетината. Тя се сгъва хоризонтално до долната черта, с която приключва изброяването на партиите и коалициите до номера на бюлетината. След това се сгъва още един път по хоризонталата, отново до този номер. Но не се притеснявайте - дори да не сте сгънали бюлетината по показания начин, гласът ви няма да бъде анулиран.

 

Забранено е внасянето на бюлетини отвън. Вотът няма да се зачете и ако номерът в ъгъла на вашата бюлетина не съвпада с номер от кочан с бюлетини, откъдето книжата се откъсват. Всяка валидна бюлетина трябва да има два печата - единият се слага, преди да влезете в тъмната стаичка, а вторият - след като сте сгънали бюлетината, без да се вижда вотът ви. Без два печата вотът е недействителен.

 

Гласува се само със знаци Х или V и задължително с химикалка, пишеща в синьо. Знак с друг цвят прави гласа ви недействителен.

 

По бюлетината не може да има други знаци освен един от двата, с които се изразява вот. Така че ако решите да поздравите кандидатите с някаква рисунка, вотът просто няма да бъде зачетен.

 

Забранено е снимането или показването на отбелязан вот - при това нарушение губите право да пуснете валидна бюлетина.