ВКС оправда окончателно Цветан Цветанов за длъжностно присвояване

Крими

21-10-2015, 11:02

Снимка:

©Pixabay

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

В качеството си на министър, той не е нарушил разпоредби от Закона за МВР, реши съдът

Върховният касационен съд (ВКС) оставя в сила решението на Софийския апелативен съд (САС), с което бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов бе оправдан по обвинението за длъжностно присвояване. Решението на ВКС е публикувано на сайта и е окончателно.


Процесът бе за присвояването на 50 000 лева в полза на бившия антимафиот от Велико Търново Орлин Тодоров. Според обвинението Цветанов е ощетил МВР с 50 хиляди лева, като ги е изплатил на Тодоров при излизането му от системата на Вътрешното ведомство.


Според тричленния състав на ВКС протестът на прокуратурата не е основателен.
Върховните съдии приемат за правилни направените от предходните съдебни инстанции изводи за обективна несъставомерност на инкриминираното престъпление, тъй като подсъдимият не е нарушил цитираните в обвинителния акт разпоредби от Закона за МВР.


Според ВКС цитираната от прокуратурата разпоредба от закона е неприложима към настоящия казус и не може да послужи като основание за ангажиране на наказателната отговорност на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.


Делото във ВКС бе образувано срещу бившия МВР шеф, депутат и председател на ПГ на ГЕРБ по протест на Софийска апелативна прокуратура срещу решение на Софийския апелативен съд, с което е потвърдена присъда на Софийския градски съд. Още на първа инстанция с решението на СГС Цветан Цветанов е признат за невиновен по обвинението за длъжностно присвояване.


С днешното решение на Висшия касационен съд бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов излиза окончателно от съдебната зала като обвиняем за длъжностно присвояване.


Делото, което продължава "да виси" е т.нар. дело за "шестте Не". За втори път прокуратурата протестира пред ВКС оправдателната присъда на апелативната инстанция в началото на месеца.