16 кандидати ще се борят за кметския стол под тепетата на 25 октомври

Мисия Пловдив

21-10-2015, 13:39

Снимка:

©Pixabay

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

25 са регистрираните листи за общински съветници, 3000 пълнолетни гласуват за пръв път

На 25 октомври в Пловдив ще има около 470 секционни избирателни комисии с около 4 хиляди човека администрация за провеждането на вота. В момента те се обучават от представители на ОИК.
По данни от предварителните списъци за Пловдив от месец август право на глас за местните избори имат близо 294 хиляди, а за национален референдум броят е над 312 хиляди души.


Окончателният брой на избирателите ще стане ясен в деня за размисъл. Почти 3 хиляди пълнолетни могат да гласуват за първи път в града. В здравните заведния ще има 14 избирателни секции. Във всяко училище има достъпна секция за трудноподвижни избиратели. Осигурени са и 4 подвижни избирателни кутии за хората с увреждания.


Членовете на секционни избирателни комисии няма да могат да гласуват за районен кмет, ако работят на място, различно от адресната им регистрация заради изискването за уседналост. Новите законови изисквания са превантивна мярка за изборния туризъм в деня на вота. За районни кметове няма да могат да гласуват и пациентите в болници, които са извън района на адресната им регистрация. Тези избиратели обаче ще могат да гласуват за кмет на града, общински съветници и за националния референдум.


Урните за гласуване ще са две. Трите бюлетини за местния вот (кметове, общински съветници и районни кметове) ще се пускат в едната урна, а бюлетината за референдума – в другата.


Около 20 000 пловдивчани няма да могат да гласуват на изборите за кмет, общински съвет и районни кметове. Това става ясно от справка в списъците на заличените лица във всеки един от районите на града.
В тях влизат хората, които са под запрещение, в затвора и такива, които нямат настоящ адрес в България, или имат настоящ адрес, но са пропуснали да заявят искане за гласуване в съответния район.
Около 5000 пък са заличените лица за референдума. Според закона, за гласуване на местния вот се изискват шест месеца уседналост в населеното място, където лицето иска да гласува, а за референдума се изисква постоянен адрес.


13 сигнала за изборни нарушения са постъпили до момента в районната прокуратура в Пловдив.
Който даде пари с цел да склони лице да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат е заплашен от лишаване от свобода между 1 и 6 години, както и глоба между 10 хил. и 20 хил. лв. Тези, които организират купуването на гласове ги грози затвор от 1 до 7 години и парична санкция до 25 хил. лв. Лице, приело да получи имотна облага, за да гласува, се наказва с до 3 години затвор и глоба до 3 хил. лв. Наказание може да бъде избегнато за тези, които доброволно съобщят, че им е предлагана определена сума пари, за да гласуват.


Сигналите, получени в Пловдив, са от началото на октомври и касаят провеждането на местните избори и референдума на 25 октомври. Работи се по всички тях и са образувани предварителни проверки.
През миналата година има общо 29 преписки за изборни нарушения. Голяма част от сигналите са се оказали неоснователни.

 

Рекорден брой мераклии за градоначалник


Рекорден брой са кандидатите за кметове на общини и населени места в Пловдив и областта. 16 кандидата ще се състезават за кметското място на втората по големина община Пловдив на местните избори на 25 октомври 2015 година. 25 са регистрираните кандидатски листи за общински съветници в Пловдив. Кандидатите за кмет на Пловдив са Иван Тотев, издигнат от ГЕРБ, който се бори за втори мандат, Славчо Атанасов от "Коалиция за Славчо Атанасов: ПФ НФСБ и ВМРО“, Здравко Димитров – Местна коалиция "Здравко Димитров – да решаваме заедно”, с подкрепата на Реформаторския блок. Кандидатът на БСП е Георги Гергов, а Венцислав Каймаканов представя ДПС.


Председателят на общинския съвет Илко Николов също се кандидатира от името на коалицията "Пловдив утре". Дани Каназирева е кандидатът на ПП "Съюз за Пловдив", "България без цензура" издига Атанас Панчов, а АБВ и социалдемократите предлагат кандидатурата на Георги Илчев. Атака също издига своя кандидатура, това е тази на Павел Шопов. Кандидатът на "Глас народен" е Красимир Куцаров. Останалите кандидати за кмет на Пловдив са от "Движение за радикална промяна” - Никола Ранчев, Петранка Владимирова от "Обединени Зелени“, от "Движение за социален хуманизъм” - Ангел Чакъров, "Нова алтернатива" - Христо Алексиев и партия "Солидарност" - Яшар Асан.


10 кандидати се борят за кметското място на община Асеновград. В кметската надпревара отново се впуска досегашният кмет д-р Емил Караиванов. Той е подкрепен от коалиция БСП – АБВ – Партия "Екоглас". ГЕРБ издига кандидатурата на Силвия Хубенова, настоящ депутат. ДПС се явява на местния вот с кандидата си Серди Кадир, местна коалиция "Патриотичен фронт” издига кандидатурата на Милко Милков, Атака - Емануил Иванов, а РБ - Паскал Терзиев. Останалите кандидати са Йордан Андреев- ЗС "Александър Стамболийски", Коалиция "Избираме Асеновград" – Недялко Рашков, Фикрет Шабанов – от партия "Солидарност” и Анатоли Врачев – от Движение 21. Регистрирани са и 19 листи за общински съветници.


11 кандидата ще участват в кметската надпревара за община Родопи. Досегашният кмет Пламен Спасов, издигнат от ГЕРБ дава заявка за още един мандат. Негови опоненти са Павел Михайлов – БСП, Владимир Маринов - АБВ, Неязи Таир – ДПС, Славка Диманова – Атака, Павел Гемишев – НС, Галина Василева – НФСБ, Георги Ташев – Обединени земеделци. Широка подкрепа получава досегашният председател на Общинския съвет Георги Цанков, регистриран от местна коалиция "Фурор" – РБ, ВМРО, БНД, НДСБ, ББЦ. Другите кандидати са Атанас Кулин – Нова алтернатива и Йордан Божков – Новото време. 263 ще се борят за места в Общинския съвет на Родопи. Листи за общински съветници са регистрирали 18 партии и един инициативен комитет.


Седем кандидати ще си оспорват кметското място в община Сопот. Досегашният кмет Веселин Личев отново се кандидатира, подкрепен от Коалиция "Заедно за просперитета на Сопот и Анево". ГЕРБ издига кандидатурата на Георги Григоров, а БСП на Деян Дойнов. Другите кандидати са от НФСБ, РБ, Българска социалдемокрация и Атака.


12 са кандидатите за кмет на община Стамболийски. Настоящият кмет Иван Атанасов пропуска тази надпревара след четири мандата кметуване. Кандидати за кметския стол са Георги Мараджиев от ГЕРБ, Венера Башова – БСП, Петко Смиленов – НФСБ. Свои кандидати издигат още ББЦ, Атака, РБ, АБВ, ВМРО и Защита, Народен съюз, Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" и Кауза България. Рекорден е броят на кандидати за общински съветници в листите на партиите, общо 188 души. Те ще се състезават за 21 места в Общинския съвет на общината.