Спешна безпрецедентна среща за Балканите свиква Юнкер

Политика

21-10-2015, 14:02

Снимка:

©Yves Herman

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Ще се обсъжда миграционния поток, както и светкавични мерки за овладяването му

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква в неделя държавните лидери от Балканите на безпрецедентна среща на високо равнище в Брюксел заради бежанската криза.
С оглед на развиващата се извънредна ситуация в страните по т.нар. "миграционен маршрут на Западните Балкани" има нужда от незабавни оперативни действия и по-голямо сътрудничество, пише в изявление на Европейската комисия.


Затова председателят й Жан-Клод Юнкер свика на 25-и октомври лидерската среща, за да се обсъди бежанският поток. Според съобщението целта е да се договорят общи оперативни заключения, които незабавно да бъдат изпълнени, без да се дават подробности за плана.


Сред поканените са държавните глави на Австрия, България, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения, председателят на Европейския съвет и представители на "Фронтекс", както и Върховния комисар на ООН по бежанците.


Среща на високо равнище при пободен формат е рядкост като инициатива от страна на ЕК. Обикновено, 28-те лидери на ЕС се свикват от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да обсъждат въпроси на междуправителствено ниво.


ЕК съобщи, че срещата ще се състои в неделя вечер в нейната централа в Брюксел.