90 см. бюлетина в Бургас, никой не я е виждал

Животът

21-10-2015, 15:41

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

19 кандидати гледат към стола на Димитър Николов в Бургас?

На един лист А4 се събират имената на около 12 партии, а регистрираните в ОИК Бургас са 34

Бюлетината за общински съветници на предстоящите в неделя избори в Бургас ще е дълга около 90 см. Това изчисли екипът на BurgasNews. Сметката показва, че на един лист А4 се събират имената на около 12 партии, а регистрираните в ОИК Бургас са 34. Така бюлетината става дълга около 90 см. Кандидатите за кметове ще се съберат на 30см., тъй като са само 11. 
Всъщност никой до момента, дори членовете на ОИК, не е виждал действителната бюлетина. Докараните от ЦИК книжа са заключени в голямата зала на общината, която е облепена надлежно с лепенки, а ключът е с код, който само един човек в общината знае. До момента е известен само образецът, който е еднакъв за цялата страна. Неговата дължина обаче навсякъде е различна, в зависимост от броя на кандидатите. 
Гласоподавателите ще могат със знак "Х" или "V" със син химикал да отбележат своя фаворит - отделно за кмет и отделно за съветници, а кръгчетата вдясно са за преференциалния вот. Там се отбелязва предпочитан номер на отделен кандидат, ако желаете той да мине по-напред в класирането. На самата бюлетина обаче имена няма. Те ще могат да ги видят пред секционните комисии. Пред всяка секция ще има изнесени списъци с пълните състави на листите. Кандидатите за общински съветници общо от всички политически сили са 517. 
Бюлетината за националния референдум е малка. Там се отговаря само на 1 въпрос с ДА или НЕ, като пак се зачертват квадратчета с горните два символа и със син химикал. Бюлетините за кмет и съветници се късат от кочан, докато тази за референдума се дава в плик. Ако я пуснете без плика, тя е невалидна. По броя на пликовете ще се смята дали референдумът е валиден. Никой обаче не ви задължава да гласувате на референдума.       
Ето още веднъж кандидатите за кмет на Бургас по реда на регистрирането им в ОИК:
1.Милчо Лазаров Добрев – ПП“Движение Напред България“.
2.Евгений Николов Мосинов-ПП“БСП“
3.Камен Димитров Сейменлийски  -Коалиция „АБВ за Бургас“
4.Нела Николова Иванова-  ПП“Глас народен“
5.Димитър Николов Николов  -ПП“Герб“
6.Бойко Георгиев Миразчийски  -ПП“НФСБ“
7.Андреан Киров Георгиев- ПП“ Движение демократично действие“
8.Иван Георгиев Иванов –ПП“Атака“
9.Сергей Стоянов Елфимов –ПП „Движение за радикална промяна на Българската пролет“
10.Георги Йорданов Желязков –ПП“Национална републиканска партия“
11.Цветан Георгиев Харизанов –ПП“Нова алтернатива.
Партиите, коалициите и независимите кандидати за общински съветници може да видите тук: 


А ето как ще изглеждат бюлетините:

За кмет и общински съветници



И за референдума

 
Право да гласуват имат всички, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение и отговарят на условието за отседналост в съответната община. Това означава да има постоянен или настоящ адрес към 24 април 2015 година на територията на община Бургас. Относно референдума, там отседналостта се изчислява към 10 април, така че някой лица ще фигурират в списъците за националния референдум, но няма да ги има в списъците за местния вот. 
186 342 са избирателите в община Бургас, които имат право да  гласуват. Те ще могат да упражнят правото си на глас в общо 292 секции. Въз основа на данните от предишните избори близо 1 850 гласа ще са нужни една политическа сила да излъчи общински съветник в Общинския съвет.
В три селища в община Бургас вече са ясни имената на кметовете, които ще ги управляват още преди да са се провели местните избори. В тях има само по един кадидат и е ясно, че  той на практика печели поради липса на конкуренция. Това са селата Драганово, Брястовец и Маринка. След Бургас най-много са кандидатите за село Равнец. Там има 3-ма партийни кандитати за кметското място и четвъртият кандидат е единствения в Общината издигнат от Инициативен комитет.