Москов: Това не е лобистка, а мръснишка кампания с ваксините

Политика

22-10-2015, 12:28

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Тя застрашава сигурността и аз изпитвам презрение към стоящите зад нея, омерзен заклейми докторът

Никога по никакъв повод не е имало съмнение в качеството и безопасността на ваксините от задължителния имунизационен календар. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов на извънреден брифинг, заради появилите се съмнения в качеството на доставената ваксина от Турция, предаде репортер на БГНЕС.


"Това е желание на някакъв бизнес да реализира печалби. Буквално това е заплаха за сигурността на българските деца. В българските медии се появиха и тиражираха съобщения, които накараха десетки майки, десетки родители вчера да се обаждат в министерството, за да питат вярно ли е, че ваксината, която е внос от Турция е опасна, че има някакъв проблем с нея, защото някакви експерти са се изказвали? Ние третираме това като атака, която не е насочена към министерството, а буквално е насочена към националната сигурност. Защото ако вследствие на такава грозна и лобистка кампания, в българските родители се появи съмнение за качеството и сигурността на ваксината и от това се породи съмнение дали да ваксинират децата си, последствията за нашите деца могат да бъдат пагубни. Затова екипът на МЗ подготвя становище до прокуратурата и ще предаде цялата тази преписка на прокуратурата. Нека прокуратурата стигне до дъното кой стои зад цялата тази кампания, защото това вече не е лобизъм, това граничи с престъпление”, подчерта Москов.


Той е убеден, че никога по никакъв повод не е имало съмнение в качеството и безопасността на ваксините от задължителния имунизационен календар, никога и по никакъв повод. Москов показа две петвалентни ваксини, които се прилагат у нас. Едната от тях е ваксината, която през 2013 г. спечели търг в България, другата е дарението от Турция на същата тази ваксина.


"Разликата между двете ваксини е единствено в това, че върху едната има надписи на турски език. Друга разлика между двете ваксини няма. Абсолютно еднакви са и са гарантирани като качество. Толкова по въпроса има ли възможност ваксината внос от Турция да бъде некачествена и опасна. Турските производители, турската страна също е готова да заведе иск заради хората, които твърдят, че Турция е дала на България като дарение опасна ваксина”, обяви здравният министър.


За ваксината срещу Хепатит Б Москов каза, че в България тя има спечелен търг. "Това е ваксината, с която България разполага в достатъчно количество за пълния имунизационен календар за децата. Ваксината, която винаги е печелила търговете в България, се използва в цяла Европа. Това е ваксината, която се прилага на българските деца. Ако някоя майка има съмнения, породени от тази гнусна кампания за това какви ваксини се слагат на децата, просто вижте това", заяви Москов и отново показа ваксините.


Дарението от Турция на ваксина за Хепатит Б, е извън споразумението с Турция за ваксини. Извън него във връзка с потенциален миграционен натиск, ние държим на склад тази ваксина срещу хепатит Б, която е дарение от Турция. При нужда имаме готовност да посрещнем някакъв тип обстановка с нужда от по-масова ваксинация срещу Хепатит Б. В момента този внос от Турция нито има нужда да бъде разпространяван, нито ще бъде разпространяван, категоричен е Москов.


"Ако трябва ще сложим и снимка на сайта, за да бъдат мамите абсолютно спокойни, за да не се влияят повече от мръсниците в тази кампания. Защото това е мръснишко, не е лобистко, а мръснишко, отбеляза още Москов. Изразявам дълбокото си презрение към хората, които стоят зад тази кампания, защото няма по-долна, ниска точка на човешкото падение от това, да използваш страховете на родителите за собствените им деца, за да реализираш бизнес интересите си.