Има повишено търсене на пазара на земя в Добричко

Добруджанци

22-10-2015, 12:33

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Глобално застудяване заплашва Земята

Скача цената на земята в Добруджа

Сред падането на лихвите по банкови депозити

На пазара на земеделска земя в Добричкия регион има тенденция на повишено търсене на парцели с падането на лихвите по банкови депозити, съобщи председателят на Регионалното сдружение за недвижими имоти Павлина Тодорова, цитиран от БТА.
Ситуацията провокира собственици на свободни финансови средства да вложат парите си в земеделска земя, от която в последните две години се вземат добри ренти, коментира за БТА председателят на браншовата организация. По думите на Тодорова определящ фактор при търсенето е именно размерът на плащаната рента в землището и купувачите най-напред питат за очакваната доходност. Сред играчите на пазара - арендатори, фондове, физически лица, най-активни в търсенето тази есен са гражданите, посочват от сдружението.
Около 70-80 на сто от земеделските площи в Добричко вече са собственост на дружества и арендатори, земята в оборот е много малко и търсенето е доста по-активно от предлагането, добавя Павлина Тодорова. Според брокери плодородните ниви се продават моментално, а на пазара се задържат парцели с ограничителен режим, през които минават електропроводи, газопроводи и други.
Декар земя в селата край Добрич, в района на Каварна, Шабла, Балчик върви по 1700-1800 лева, някъде достига и 2000 лева. В Тервелския край черноземът се търгува около 1400-1500 лева за декар, според брокери на недвижими имоти.